Hlavní obsah
Článek

Je synem hudebního génia Karla Svobody (†68) a matky, která léta pomáhá těžce nemocným dětem. A už v útlém věku Jakub Svoboda (9) zažívá, že být potomkem slavných rodičů nemusí být vždy jen příjemné. Ve škole mu totiž předhazují hlavně maminku Vendulu Svobodovu (52). A ne zrovna citlivě!

„Kubíček chodí do čtvrté třídy. Je to normální devítiletý chlapeček, který má docela těžkou školu. Denně se v anglickém jazyce učí do odpoledne. Rád chodí na tenis a baví ho to,“ rozpovídala se Vendula na křtu kalendáře nadace Kapky naděje, jíž je prezidentkou.

„Do školy chodí i české děti, tak si už kvůli novinářům vyslechl nejednu invektivu, ale maminku vždycky brání,“ řekla nám na kameru a mimo ni dodala, že se o ní rodiče spolužáků doma samozřejmě nelichotivě baví.

Kalendář Příběhy 2015 – Moje profese, v němž se s pacienty nafotily známé osobnosti, už na pomoc dětem vybral milión korun, což je na dnešní dobu mimořádný úspěch.

„Tentokrát se fotila povolání. Například dirigent, pilot, voják, módní návrhářka… Focení bylo pro děti, které jsou po transplantaci kostní dřeně nebo po léčbě leukémie, příjemným zpestřením,“ říká Svobodová.

Ta sama jako dítě neměla žádné typické holčičí představy o tom, co bude dělat, až bude dospělá. „Chtěla jsem být kriminalistka. Drželo mě to dost dlouho. Asi to bylo proto, že můj otec byl voják, tak se mi to líbilo. Když jsem byla malá, chodila jsem s ním na vojenské přehlídky. Vždycky mě lákalo nebezpečí, což jsem, myslím, dokázala, ale ne v té kriminalistické oblasti. Z pohledu mých dvaačtyřiceti let mě mrzí, že nejsem lékařka. Už čtrnáct let dělám pro nemocné děti a tohoto povolání si vážím,“ dodala Vendula.

Reklama

Další články

Načítám