Hlavní obsah
Článek

Jen málo lidí ovlivnilo v půlce dvacátého století světovou populární hudbu tak, jako zakládající člen nesmrtelné hudební partičky Beatles a umělecký všeuměl John Lennon. Po oficiálním rozpadu kapely v roce 1970 se mu pět let dařilo i na sólové dráze. Poté se stáhl do ústraní. Pokus o comeback na výsluní byl ovšem přerušen jeho násilnou smrtí 8. prosince 1980.

Toho dne se Lennon vracel z autogramiády své nové desky Double Fantasy. Před bránou newyorského domu, kde John bydlel se svou ženou Yoko Ono, na něj duševně nemocný fanoušek Mark David Chapman zavolal a vystřelil pět výstřelů. Těžce raněný Lennon se zhroutil k zemi. Během převozu do nemocnice policejním vozem ztrácí vědomí a umírá. Několik hodin před tím Chapmanovi Lennon podepsal své nové album.

Na konci listopadu toho roku, několik dnů před smrtí, John Lennon s Yoko Ono nafotili s fotografem Allanem Tannenbaumem dnes již legendární postelové nahé fotky, které měly sloužit k propagaci alba Double Fantasy. Písně (Just Like) Starting Over, Woman a Watching the Wheels bortily po smrti Lennona hitparády a deska patřila k nejprodávanějším. Právě dnes by John Lennon oslavil 74. narozeniny.

Kterou pobeatlesovskou píseň Johna Lennona považujete za nejlepší?
Give Peace a Change
3 %
Jealous Guy
2,7 %
Imagine
77 %
Mother
2,4 %
Happy Xmas (War Is Over)
11,7 %
(Just Like) Starting Over
1,5 %
Power to the People
1,7 %
Celkem hlasovalo 22881 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám