Hlavní obsah
Článek

Jeho jméno samo o sobě asi málokomu něco řekne. János Bán je přitom v Česku slavná osobnost. A to kvůli roli vyzubeného prosťáčka Otíka z filmu Vesničko má středisková. Poznali byste ho dnes vůbec?

Zkoušeli na něj různé pikle, když se s ním postava Mariána Labudy rozhodla coby se závozníkem po žních skončit, ale i kvůli jeho přátelům ho nepřechytračili. János se k roli dostal skoro jako slepý k houslím. Vyhlédl si ho režisér Jiří Menzel, který s ním předtím hrál v jednom z filmů.

Příští rok uplyne třicet let od premiéry a János na roli, která z něj u nás udělala pojem, kupodivu vzpomíná v dobrém. Přestože od té doby se z něj v Maďarsku stal vážený herec a dokonce univerzitní profesor. Chápe ale dobře, že Otík, za jehož ztvárnění byl nominován i na Oscara, divákům v našich končinách zkrátka přirostl k srdci a tak je logické, že mu je lidmi tady neustále předhazován.

„Něco tak vtipného jsem nikdy předtím ani potom nečetl,“ vzpomínal pro Aha! na moment, kdy dostal do ruky scénář. Na roli se připravoval svědomitě. Chodil mezi mentálně postižené děti, pozoroval anomálie v jejich chování, aby mohl roli zaostalého Otíka dobře zahrát.

Do Čech přijíždí velmi často a je prý rád za to, že ho už našinci nepoznávají. Otec tří synů a dcery, z nichž jen jeden potomek se dal na dráhu herectví, navíc přiznal i to, že od natáčení Vesničky mé střediskové se rohlíky, po kterých v roli tak bažil, pro něj staly skutečnou pochoutkou, na kterou nedá dopustit.

Reklama

Další články

Načítám