Hlavní obsah
Článek

Rozhodně mu to nikdo nepřeje, ale Karel Gott (†80) dobře ví, že s tím počítat musí. Konec kariéry může přijít zcela a náhle kdykoliv. Zazlobí zdraví, přijde o hlas, stát se může ledacos. A Mistr to ví. Slibuje minimálně jedno. Na rozdíl od jiných svých kolegů, kteří pořádají poslední turné, aby vyprodali haly, a pak se po čase vrátí (asi když dojdou peníze), nechce své fandy dojímat. „Vyhrožovat jim nikdy nebudu,“ říká pevně.

„Samozřejmě to jednou přijde. Budu muset zůstat doma, protože takové budou okolnosti. Jestli nějaké doma vůbec bude. Ale stát se může všechno. Takže se chráním, neničím se a přeju si, aby to takhle zůstalo. Jestli to někdy nebude? Toho se bát nebudu. Kdybych se konce bál, bylo by to na mně poznat,“ ví své Gott.

Že okamžik rozloučení se s publikem (snad v hodně vzdálené budoucnosti) musí nadejít, to mu je jasné. „Jednou bude poslední turné, ale nebudu s tím vyhrožovat. Třeba se rozloučím, protože tam může zlobit zdraví. Když se ale uzdravím, tak se zase vrátím,“ dává naději všem, kteří ho mají rádi.

Povídali jsme si na křtu jeho po deseti letech prvního alba s původními písněmi S pomocí přátel, kteří mu napsali songy na míru.

„Mojí ctižádostí je někoho vyzvat. To je právě na tomto albu. Každá píseň je původní a původně napsaná od přátel a kolegů. Jejich cílem je napsat si něco, co bude hit a ne to dávat jinému zpěvákovi. Přesto si dali tu práci a hledali, co máme společného. Vyšli jsme si vzájemně vstříc. Každá píseň vznikala tak, aby to vypadalo, jako když spolu děláme už dlouho. Tři generace se toho s úctou ke staršímu kolegovi ujaly velmi důstojně,“ dodal Gott s tím, že ve svém věku už se naučil oddělit zrna od plevele a nevěnuje svůj čas a energii něčemu, co nemá smysl. Dělá jen to, co ho baví.

Karel něco podobného, ale ve větším, zažil v Německu na jakémsi tvůrčím táboře ve staré fabrice. Třicet týmů si tam s ním tak dlouho povídalo, až mu po třech dnech odevzdali několik desítek hotových písniček, které mu byly ušity na tělo. A v Česku prý reálně hrozí, že velmi brzy vyjde pokračování aktuální novinky. Kvalitních písniček je tolik, že se o nedostatek materiálu na dlouho dopředu Gott bát nemusí.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám