Hlavní obsah
Článek

Zatímco Miloš Forman (82) se do Čech prý kvůli chatrnému zdraví už nějspíš nepodívá, jeho o šest let starší kolega Vojtěch Jasný (88) létá přes oceán jako nic. Legendární český režisér, který žije trvale ve Spojených státech, po krátké době opět navštívil Prahu.

Režisér a scenárista, držitel Českého lva za celoživotní přínos české kinematografii, vysadil v trojské botanické zahradě vzácný americký strom Planika Menziesova. Doplnil tak dalších čtyřiašedesát osobností, které se do projektu již zapojily.

Během sázení si vitální filmař prozpěvoval čínskou písničku a prozradil nám, že za jeho obdivuhodný životní elán mohou také stromy. „Mám stromy moc rád, když si pod nimi sednu, tak se hned uklidním," nechal se slyšet Jasný.

Vzhledem ke svému působení ve Spojených státech se Jasný rozhodl zasadit v pražské botanické zahradě strom, rostoucí pouze na území Severní a Střední Ameriky, Planiku Menziesovu. Strom, který ve své domovině dorůstá až 30 metrů, jehož kůra a listy se díky svým svíravým účinkům od nepaměti využívaly k léčbě žaludečních obtíží, jako obklad na zlomeniny nebo jako kloktadlo při bolesti v krku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám