Hlavní obsah
Článek

Zjizvený kotelník, který terorizoval ve snech nejen své oběti, ale také diváky, patří k nejděsivějším výtvorům filmového průmyslu. Představitel Freddyho Kruegera dnes už ovšem nikoho nevyděsí.

Robert Englund (67) se herectví věnuje už 40 let a na kontě má přes stovku filmových rolí. Navždy však zůstane postrachem z Elm Street ve šviháckém klobouku a pruhovaném svetru. Roli Freddyho Kruegera si několikrát zopakoval a společně s režisérem Wesem Cravenem vytvořil filmový kult, který děsí i několik desetiletí po svém vzniku.

Poprvé Freddy diváky šokoval už v roce 1984 a Robert Englund následně masku představující ohořelou tvář navlékl v dalších sedmi filmech a televizním seriálu. Naposledy se Englund jako Krueger na plátně objevil v roce 2003 ve filmu Freddy vs. Jason, kde scénáristé jeho příběh propojili s kolegou z oboru masových vražd z Pátku třináctého. V posledním pokusu o vzkříšení zabijáka z Elm Street z roku 2010 Englunda nahradil Jackie Earle Haley.

Role Freddyho Kruegera Englundovi zajistila značnou popularitu, ale zároveň pro něj byla prokletím. Filmaři si jej navždy zařadili do hororového žánru a jeho pozdější kariéra se tak omezila na snímky nevalných kvalit typu Striptérky vs. Vlkodlaci.

Reklama

Další články

Načítám