Hlavní obsah
Článek

K letní přírodě patří všudypřítomné vrzání samců kobylek a sarančat. Milovníci dovolených ve Středozemí navíc nezapomenou na hlučný cvrkot cikád. Tomuto vyluzování zvuků se odborně říká stridulace a koníci či cikády je vyluzují třením končetin či křídel o zadeček. To ale není nic oproti hmyzu zvanému klešťanka mající pouhé dva milimetry. Ta používá ke stridulaci penis. A o hladinu jím dělá takový rámus, že si vysloužila titul „nejhlučnější živočich“ planety. Samozřejmě míněno v poměru k velikosti těla.

Sameček klešťanky druhu Micronecta scholtzi totiž vydává hluk až o síle 99,2 decibelu, což odpovídá poslechu hlučného orchestru v první řadě auditoria.

Samci tohoto druhu klešťanky si na hladině třou penis o zadeček. Hladina slouží jako zesilovač a má lákat sexuchtivé samičky. Micronecta scholtzi je běžným sladkovodním druhem Evropy. Podle měření francouzsko-skotského týmu zoologů samci vyluzují v průměru zvuky o síle 78,9 decibelu, což odpovídá projíždějícímu vlaku.

Klešťanky patří do řádu ploštic a mnohé druhy známe z našich rybníků. Potápí se a výrazným zadním párem nohou veslují pod hladinou, kde loví drobné živočichy. Klešťanky ale dokážou také výborně létat a z hladiny doslova vystřelují do okolí.

Související témata:
Hmyz

Reklama

Další články

Načítám