Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Na začátku let třicátých coby mladé holky patřily jako filmové adeptky toužící po slávě ke zlaté pražské mládeži. Společně vymetaly večírky, střídaly milence a opájely se filmovou slávou. Řeč je o Ljubě Hermanové a Lídě Baarové (†86).

Dávné kamarádky, které se před kamerou potkaly ve filmech Jsem děvče s čertem v těle (1933) a Pán na roztrhání (1934), v první půlce třicátých let společně zažívaly nesčetná dobrodružství. Na ty peprné po letech otevřeně vzpomínala jejich souputnice Adina Mandlová, která ve svých pamětech práskla, že obě šňupaly kokain.

Ještě před válkou obě herečky rozdělila politická situace. Baarová měla slušně našlápnutou kariéru v Německu a randila s Goebbelsem. Hermanová jako míšenka musela v osmatřicátém roce vyklidit pozice a nesměla hrát ve filmu ani na divadle.

Ljuba Hermanová, která v šedesátých letech s divadly malých forem slavila comeback, na svou někdejší kámošku pár let před svou smrtí nevzpomínala právě s láskou. Jejich zásadní konflikt se odehrál v době, kdy už za sebou Baarová měla několik vztahů s Němci.

„Samozřejmě, že jsem to tenkrát nevydržela a zeptala jsem se jí rovnou: ‚To sis proboha nemohla najít nějakýho slušnýho Čecha? Vždyť máme taky fešáky a chytrý mužský!‘ A ona mi na to odpověděla: ‚Když já tady nemůžu najít nikoho, kdo by byl tak krásnej jako Fröhlich a chytrej jako Goebbels.‘ Po tom jsem jí řekla jen jedno jediné: ‚A ven!‘,“ vzpomínala ve své knize ...a co jsem ještě neřekla Hermanová, která své dávné kamarádce nedokázala odpustit ani po letech.

„Když mě kdysi po někom z Německa pozdravovala, řekla jsem: Nezajímá mě. Já vím, že se má umět odpouštět, ale já jsem jí nikdy neodpustila,“ dodala Hermanová, která zemřela o čtyři roky dříve než Lída Baarová, která by v neděli oslavila stovku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám