Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Zpívala v newyorské Carnegie Hall, v londýnské Royal Albert Hall, v St. Andrew Cathedral v Sydney a hostovala například v Mexické národní opeře v Mexiko City. Řeč je o operní divě Editě Randové, která slávu českých klasiků Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany šíří s úspěchem za hranicemi naší vlasti už několik let.

„Je pravda, že v Čechách se moc neohřeju. Díky své profesi jsem ale zase mohla procestovat kus světa a potkat se s řadou zajímavých osobností,“ míní operní diva, která se stejně jako většina jejích kolegyň z branže může pochlubit dmoucím dekoltem. Za léta, co Edita zpívá, stiskla na svých cestách ruku Placidu Domingovi, Erosi Ramazotimu, Gigi Buffonovi i představitelce Jessiky Fletcherové Angele Lansbury.

Nedávno měla sérii koncertů na Sardinii v přístavu Porto Cervo pro nejbohatší Italy. V místě, kde mají své víkendové rezidence Silvio Berlusconi i Vladimír Putin, si užila slunce i krásného počasí. Lehce před začátkem jednoho z koncertů ji však zasáhla smutná zpráva.

„Z Prahy jsem se dozvěděla, že moje profesorka zpěvu Marta Boháčová, ke které jsem chodila 14 let na hodiny zpěvu, zemřela. Asi si dovedete představit pocity, které mě zaplavily. Nakonec jsem se ze všeho vyzpívala a koncert věnovala v duchu jí,“ říká dáma, kterou můžete v Čechách slyšet už 13. listopadu na pražském koncertu festivalu Tóny nad městy.

Reklama

Další články

Načítám