Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

V padesátých letech byly nekorunovanými královnami Hollywoodu. Řeč je o sexuální bohyni filmových pláten Marilyn Monroe (†36) a její neméně slavné konkurentce Elizabeth Taylor (†79). Fakt, že se obě rivalky neměly právě v lásce a žárlily na sebe, už dnes nikoho nepřekvapí.

Zatímco po Marilyn toužil svého času snad každý chlap a ženy se jí snažily podobat, za opravdovou herečku a umělkyni ji považoval v době její největší slávy málokdo. Ambiciózní Liz Taylorová sklízela herecké vavříny, neukazovala kalhotky a hrála dramatické role v hodnotnějších filmech.

O tom, že postavení obou hereček bylo naprosto rozdílné, svědčí i výše honorářů v roce 1962. Za svůj poslední nedokončený film Something's Got to Give  (1962), ze kterého zbylo jen půlhodinové torzo a slavná koupací scéna, měla Marilyn získat pouhou desetinu honoráře Liz Taylor.

„Její honorář vycházel ze staré smlouvy, kterou podepsala v polovině padesátých let. Pouhých sto tisíc dolarů za film. Elizabeth Taylorová dostala za Kleopatru milión dolarů, a navíc měla placené obrovské množství přesčasů. Přitom šlo o film, který překročil rozpočet o milióny,“ píše Robert F. Slatzer v knize Případ Marilyn doopravdy.

Marilyn toužila po tom, aby ji všichni brali jako opravdovou herečku a u vedení svého domovského studia Twentieth Century Fox se snažila vymanit ze stereotypu přihlouplé blondýny. Liz Taylor znala velmi dobře svoji cenu. Také proto odešla na volnou nohu. Z úpadku hvězdného systému na začátku let šedesátých dokázala vytěžit a honorář za Kleopatru (1963) u stejného studia vyšponovala na maximum.

Na kterou hollywoodskou legendu se dnes v televizi díváte raději?
Marilyn Monroe
34,1 %
Liz Taylor
65,9 %
Celkem hlasovalo 7074 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám