Hlavní obsah
Článek

Ján Satinský (26), syn herce Júliuse Satinského, trpí schizoafektivní poruchou, opravuje počítače a žije v podnájmech. „Nejdříve se u mě projevila maniodeprese, ale pak to dospělo o level výš,“ řekl deníku Plus jeden deň Ján Satinský.

Potvrdil, že v minulosti myslel na sebevraždu. „Protože nemám jistotu, zda by potom bylo něco lepšího, nebo naopak horšího, tak je to podle mě rozhodně obrovský risk,“ dodal.

Bylo mu čtrnáct, když ztratil otce. „To, že ho nemám, je špatné, ale zároveň z toho dokážu vytěžit. Pokud se v mladém věku dostanete tak blízko smrti, jste jiný člověk. Neříkám, že lepší, ale jiný,“ uvedl. Jediný syn slavného herce připouští, že jeho vztah s maminkou je dost temperamentní. „Mámě vadí nejvíc můj styl života. Doma nebydlím, potkáváme se u pravidelných nedělních obědů,“ dodal.

Mladý Satinský připouští, že po obou rodičích zdědil asi to nehorší z jejich povah. „Měl jsem tři velká vzplanutí. Poprvé v sedmnácti. Tehdy jsem byl Ježíš. To bylo nejúžasnější. Měl jsem pocit, že vše dovedu ovládat, na vše znám řešení, nic není problém. Za rok to eskalovalo. Tehdy jsem se propil až do rána a nějakým způsobem jsem si v Bratislavě pronajal dům. Žil jsem v něm dva až tři dny. Po roce jsem se octl v Londýně. Žil jsem tam jako bezdomovec a nějaký čas jsem strávil na psychiatrii,“ přiznává.

Ján připomíná, že jeho máma je psychiatrička. „To mi mnohokrát nahrálo do karet, protože často viděla nějakou diagnózu i tam, kde o nic nešlo. Protože je matka,“ dodal. V akutní fázi nemoci bral mladý Satinský rok léky a udržovací dávku bude brát doživotně. „Pozitivní vztah k alkoholu jsem zdědil po otci. Spouštěčem psychózy jsou také zlomové životní události, drogy nebo špatný denní režim. Kdo na Slovensku tvrdí, že si nikdy nedával heroin do žíly, lže,“ uvedl.

Reklama

Další články

Načítám