Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Vlasatý umělec na fotce je Luděk Kopřiva, který se postupně vypracoval k našim nejoblíbenějším filmovým a divadelním hercům.

Tehdy ještě nevypadal přesně tak, jak si ho většina diváků pamatuje - jako muže s téměř lysou hlavou a vysokým čelem. Nejen jeho vzhled, ale i komediální talent a vytříbená mluva s komickými prvky ho předurčily ke ztvárnění mnoha nezapomenutelných postav.

Rodák z Prahy působil v divadelním souboru v Ostravě a Plzni, aby se později na dlouhá léta stal členem Divadla E. F. Buriana. Netrvalo dlouho a prosadil se i na televizní obrazovce.

Patřil ke komediálním typům herců a byl skvělým představitelem především menších, přesto však velmi výrazných postav. Notoricky známým se stal díky roli faráře Otíka v letní bláznivé trilogii Zdeňka Trošky Slunce, seno... .

Diváky bavil také jako divadelní režisér Brand ve Vorlíčkově sci-fi komedii Pane, vy jste vdova! či coby učitel v Dívce na koštěti.

Kopřiva je neodmyslitelně spjat s postavou afektovaného baletního mistra Huga, kterého si zahrál v komedii Dušana Kleina Jak svět přichází o básníky.

Scénu, kdy opilý Štěpán Šafránek (Pavel Kříž) říká Hugovi, že má kukadla jako zrcadla, zná snad úplně každý, kdo si oblíbil Kleinovy básnické komedie. A právě první snímek ze série o básnících Jak svět přichází o básníky si dnes kdykoliv od 18 hodin do půlnoci můžete zdarma pustit na portálu Seznam.cz v rámci tradičních filmových střed.

Hugo byl také první postava, o které měl Dušan Klein ihned jasno, kdo ji nejlépe zahraje. „Když jsem to psal, tak jsem si vzpomněl, že Luděk měl v mládí konzervatoř a byl v tanci velmi úspěšný. Dokonce sám dělal choreografii. Měl jsem co dělat, abych zklidnil obecenstvo, které bylo přítomno natáčení. Jeho pohyby jsou dokonalé a není to vydřené, měl velkou pohybovou kulturu,“ vzpomínal na Kopřivu v pořadu Příběhy slavných Klein.

Homosexuálního Huga přitom Kopřiva vůbec nepřehrával. „Pan Kopřiva byl heterosexuál až na půdu. Ale ve filmu o básnících homosexuálního choreografa udělal skvělým způsobem. Nebyl ani karikatura, která by to shazovala, nebylo to ani přeťáplé. Měl od svých kolegů z divadel odpozorovaná gesta, mluvu a tak dále, ale tak, že tím nikoho neurážel,“ chválil Kopřivu pro změnu režisér Zdeněk Troška.

V devadesátých letech se Kopřiva na televizních obrazovkách moc často neobjevoval. Na sklonku života trpěl Parkinsonovou chorobou a roku 2004 této nemoci podlehl. Bylo mu osmdesát let.

Reklama

Další články

Načítám