Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Děvčátko na fotce patřilo k nejúspěšnějším sportovkyním Československa. Byla přední tenisovou hráčkou a sbírala jednu trofej za druhou. Úspěšná byla zejména v deblu. V počátcích tenisové kariéry se musela vyrovnat se smrtí své matky, taktéž slavné tenistky. Už víte?

Helena Suková (49) se narodila v Praze a pochází z tenisové rodiny. Její maminka Věra Suková patřila k našim slavným tenistkám a trenérkám, a tak bylo hned jasné, po kom Helena zdědila sportovní talent. Tenis se stal sportem číslo jedna nejen pro Helenu, ale i pro jejího o dva roky mladšího bratra Cyrila.

Helena se díky talentu a nezměrné píli postupně probojovala mezi absolutní tenisovou špičku. Tenisová hvězda 80. a 90. let je držitelkou čtrnácti grandslamových titulů. Devět z těchto titulů získala ve čtyřhře, což byla její parádní disciplína, a tak není divu, že se stala deblovou světovou jedničkou.

Soupeřky porážela útočným stylem tenisu, nekompromisním servisem a výbornými voleji. Bohužel se jí nikdy nepodařilo vyhrát ve dvouhře legendární Wimbledon. S nadějnou tenistkou se přitom život nemazlil. Když jí bylo sedmnáct let a zápolila na tenisovém kurtu, maminka Věra bojovala se zákeřnou rakovinou, které nakonec podlehla. O nemoci se prý doma moc nebavili.

„Věděli jsme, že byla máma na operaci, věděli jsme, že nosila paruku, že chodila na nějaké chemoterapie. Ale detailně jsme nevěděli. Možná, že jsme to odsunuli do ústraní, že když o tom nemluvíte, tak ta hrůza z toho vás mine,“ vzpomínala Suková na těžké období v pořadu 13. komnata.

Po skončení tenisové kariéry se Suková vrhla na studium psychologie. Zajímavému oboru se dodnes věnuje a práce s lidskou duší ji dokonale naplňuje.

Reklama

Další články

Načítám