Hlavní obsah
Článek

V roce 1960 poslušně vzhlížel ke komunistickému režimu, ale v dospělosti se stal postrachem všech nešvarů nejen v oblasti politiky. Josef Klíma patří k nejvýraznějším českým publicistům a diváci pro něj mají slabost bez ohledu na to, pro kterou televizní stanici zrovna pracuje.

Když se v roce 1994 Josef Klíma s Radkem Johnem objevili v pořadu Na vlastní oči, šlo o počin, který na domácí televizní scéně dosud chyběl. Publicistický tým se pouštěl i do ožehavých témat a tvůrci se tak občas při snaze o odhalení pravdy dostali do střetu s podsvětím.

Josef Klíma byl za svou odvahu náležitě oceněn a kromě novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky se může pochlubit i třemi TýTý. V anketě navíc skončil čtyřikrát na druhém a osmkrát na třetím místě, takže mu v oblasti televizní publicistiky může konkurovat jen Radek John, který se neúspěšně pokusil prosadit v politice.

Své bohaté zkušenosti Klíma střídavě zúročil na dvou nejsledovanějších komerčních stanicích a nyní se kauzám věnuje na Primě v pořadu Očima Josefa Klímy. Při pohledu na svůj archivní snímek se mu vybavila vzpomínka na rodinný majetek: „To jsem ještě nadšený pionýr, ještě nevím, že nám komunisti sebrali hospodu i s kinem, byl to rok 1960. Když nám ji v roce 1990 vrátili, byla už v takovém stavu, že ji nikdo nechtěl. Dnes je zbouraná.“

Josef Klíma vedle televizní publicistiky působí také jako spisovatel a scenárista, který je podepsaný pod seriálem Expozitura či filmem Nahota na prodej. V roce 1977 se oženil s manželkou Janou, s níž má syna Kryštofa a dceru Kristýnu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám