Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Úterní zpráva o tom, že vdovce po Ivetě Bartošové (†48) Josefa Rychtáře (65) policie podezírá z účasti na zpěvaččině sebevraždě, má pokračování. Podle hodně důvěryhodného zdroje blízkého vyšetřování sice mohou mít policisté pochybnosti o přímém či nepřímém podílu manžela pěnice na ukončení jejího života a mohli ho kvůli tomu držet na výslechu pět hodin, ale asi by mu takový čin nešel ani prokázat!

Policie zatím s největší pravděpodobností v onom případě nikoho neobvinila. K vyšetřování se nechce vyjadřovat s tím, že jednotlivé úkony v trestním řízení nekomentuje.

Státní zástupkyně sice potvrdila, že se případem strážci zákona zabývají, věc je ale složitější a k žádnému obvinění ani nemusí dojít.

„Lidé, kteří rozumí právu, vědí, že zahájení úkonů trestního řízení ale neznamená automaticky také obvinění. To je něco jiného. Šlo by o zahájení trestního stíhání,“ dozvěděli jsme se od pramene na státním zastupitelství.

„V případě, že policie k jakémukoli případu potřebuje přizvat soudní znalce a nechat vypracovat odborné posudky, postup je takový, že musí být zahájeny úkony trestního řízení pro nějaký konkrétní trestný čin. Bez toho to nejde. Zde se nabízí právě kvalifikace účasti na sebevraždě. Že by byl ale pan Rychtář skutečně podezřelý z tohoto činu, to se nedomnívám,“ vysvětlil nám právník.

„Samotné trestní stíhání se zahajuje na základě konkrétních důkazů. Ty by neměly být nepřímé, ale přímé. Může jít například o výsledky pitvy. Na to je ale příliš brzy,“ dodal advokát.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám