Hlavní obsah
Článek

Z chlapečka na fotce vyrostl jeden z největších fešáků hollywoodských filmových studií čtyřicátých a padesátých let. Byl první láskou Elizabeth Taylorové, která se za něj ve svých sedmnácti chtěla provdat. Postelí mu prošla řada slavných krásek, kamarádil s Frankem Sinatrou a byl svědkem posledních dnů Marilyn Monroe, které dělal v té době důvěrníka.

Peter Lawford zažíval zlatou éru ve druhé polovině čtyřicátých let, kdy šel doslova z filmu do filmu. Ani jeho omezený herecký rejstřík nebyl na závadu. Filmové fanynky si charizmatického fešáka s anglickou krví zkrátka zamilovaly. Peter byl objektem zájmu nejedné zkušené kolegyně. Udolaly ho takové krasavice jako Lana Turnerová, Ava Gardnerová nebo Rita Heyworthová.

První úspěchy začal slavit ve čtyřicátých letech ve filmech Bílé útesy doverské (1942), Lasiin syn (1945), Dobré zprávy (1947) či Velikonoční přehlídka (1948). V půlce padesátých let s nástupem televize začala jeho kariéra stagnovat. Roli agenta se slabostí pro krásné ženy v první bondovce Dr. No (1962) odmítl a připravil se tak o životní příležitost.

V dětství Lawforda poznamenal vztah s dominantní matkou, která mu nedokázala dát najevo mateřskou lásku. Ustavičně ho ponižovala. Do jedenácti jej strojila do dívčích šatů a na svědomí měla i jeho předčasné sexuální styky, které mlčky kvitovala. O panictví Peter přišel v deseti letech s německou vychovatelkou. Později přiznal, že se na něm ukájely i ostatní vychovatelky a chůvy a on prožíval pocity strachu rozkoše a provinění.

První nešťastné lásky Petera ovlivnily v mnoha směrech. Miloval zejména orální sex, což většina jeho oficiálních partnerek odmítala. Galantní a romantický hrdina z filmového plátna tak začal vymetat nevěstince a vyhledávat náhodný sex na jednu noc. Brzy se vyrojily spekulace o jeho slabosti pro stejné pohlaví, které vehementně podporovala jeho vlastní matka.Teorii později podpořila i Marilyn, která ho do postele nakonec nedostala.

Svému odhodlání neoženit se do třicítky Peter dostál. V jednatřiceti si vzal dívku z hodně dobře postavené rodiny. Sestru budoucího prezidenta, Patricii Kennedyovou. Už brzy se však ukázalo, že se ti dva k sobě příliš nehodí. Patricie nedokázala uspokojit ani jeho sexuální apetit. „Jejich sexuální soužití nestálo za nic už od samého počátku. Fanaticky zbožná matka jí od mala utvrzovala, že pohlavní styk mimo manželské lože je těžkým hříchem a i v tomto jediném případě má být jeho výhradním účelem plození dětí,“ píše se v knize Jamese Spady Muž, který uměl mlčet.

Už během prvního těhotenství začal Petr Pat zahýbat. Později se odcizili, přesto jejich manželství kvůli dětem a dobré pověsti rodiny Kennedyových vydrželo dvanáct let. Později se oženil ještě třikrát. Otcem se stal cekem čtyřikrát, ale svým dětem prý nikdy, stejně jako jeho matka jemu, nedokázal projevit otcovskou lásku.

Poslední roky Petera Lawforda byly smutné. Holdoval alkoholu a drogám a z roztočeného kolotoče nedokázal vyskočit včas. Léčbu mu platila Liz Taylorová, která byla do něj ve svých šestnácti letech bláznivě zamilovaná a chtěla si ho vzít. Lawford ale nakonec stejně skončil špatně. V 61 letech zemřel na selhání organismu (ledviny a játra). V nekrologu se o něm psalo jako o švagrovi Kennedyho, který byl posledním člověkem, jenž mluvil s Marilyn Monroe.

Reklama

Další články

Načítám