Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Krásná žena na fotce patřila k našim oblíbeným herečkám, které byly až do osmdesátých let hojně obsazovány do československých filmů. Zahrála si například v Noci na Karlštejně či Sňatcích z rozumu. Po smrti milovaného manžela se uzavřela, hodně pila a nakonec zemřela v osamění. Poznali jste ji?

Slávka Budínová se narodila 21. dubna 1924 v Ostravě. Herecký talent zdědila po mamince, která působila v několika ochotnických souborech. Herectví studovala soukromě, protože si tatínek přál, aby studovala obchodní akademii.

Postupně putovala po několika divadlech až nakonec roku 1960 zakotvila v pražském Divadle E. F. Buriana. Ve filmu si poprvé zahrála roku 1958 ve snímku Martina Friče Povodeň.

Nezapomenutelná byla ve Sňatcích z rozumu, Kateřině Veliké či snímku Mata Hari. Do povědomí diváků se dostala díky řadě rolí v detektivních příbězích a divácky vděčných komediích. Proslavily ji postavy paní Pavelkové z filmů Můj brácha má prima bráchu a Brácha za všechny peníze, matky z Léta s kovbojem či paní Kroupová ze sci-fi Zítra vstanu a opařím se čajem.

V hudební komedii Zdeňka Podskalského Noc na Karlštejně skvěle ztvárnila potrhlou hofmistryni Ofku. A právě film Noc na Karlštejně si dnes kdykoliv od 18 hodin do půlnoci můžete zdarma pustit na portálu Seznam.cz v rámci tradičních filmových střed.

V oblíbené muzikálové komedii si kromě Slávky Budínové zahráli také Vlastimil Brodský, Jana Brejchová a Daniela Kolářová. Posledně jmenované krásné herečky v příběhu ztvárňují zamilované ženy, které se i přes přísný zákaz krále dostanou v přestrojení za muže na hrad Karlštejn, kam mají ženy vstup zakázán.

Od osmdesátých let nastává u Slávky Budínové herecký útlum. Zahrála si jen v několika málo filmech a téměř upadla do zapomnění. Přesto ji později režisér Jan Svěrák obsadil do role domovnice Buštíkové v Oscarem ověnčeném filmu Kolja.

Poslední větší rolí uznávané herečky byla role docentky upoutané na nemocničním lůžku ve filmu Dvojrole.

Oblíbená herečka nikdy neměla děti, ale v lásce jí přálo štěstí. Od roku 1977 byla vdaná za režiséra Iva Tomana, kterého velmi milovala. Velmi těžce proto v roce 1994 nesla jeho smrt. Začala hodně pít a stranila se společnosti. Herečka, která byla zvyklá na záři reflektorů, nakonec zemřela v osamění upoutána na nemocniční lůžko ve věku 78 let.

Reklama

Další články

Načítám