Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Se svým životním partnerem Pavlem Bárou žije Lumír Olšovský už dvanáct let. V červnu to budou čtyři roky, co dvojice na Staroměstské radnici uzavřela registrované partnerství. Známý herec, dabér a režisér přesto pociťuje, že tento akt nedosahuje úrovně manželství. Pokud by v budoucnu bylo možné mezi osobami stejného pohlaví manželství uzavřít, dvojice by byla prý jednou z prvních, která by do toho praštila.

„Není to tak dlouho, co jsme registrovaní. V květnu to bude dvanáct let, co spolu žijeme, takže když by byla další možnost, jak náš svazek potvrdit, nebo ještě víc právně utužit, tak proč ne," říká Lumír a jedním dechem uvádí: „Jak se vyvíjí společnost, tak by se měly vyvíjet i zákony. Jsem rád, že lidi vzali na vědomí, že dva chlapi nebo dvě ženský spolu můžou žít a ničemu to neodporuje. Teď by se to mělo posunout. K rodinnému chápání je otevřená cesta a je to správné.“

Lumír má dceru z prvního manželství. Přece jen nás zajímalo, jestli se s partnerem shodli na tom, že by stejnopohlavní páry měly mít možnost adoptovat dítě. „O adopci asi žádat nebudeme. Nikdy ale neříkej nikdy, takže až se mě za pět let zeptáte, tak to třeba bude jinak. Myslím si, že by se to ale mělo povolit," říká.

Vice než adopci a manželství ale Lumír v současné době řeší práci na představení Sněhová královna. Rodinný muzikál na motivy pohádky H. Ch. Andersena bude režírovat. „Lidé si myslí, že když člověk režíruje lehčí věci, jako jsou komedie, tak je to zákonitě lehká práce. Nazkoušet komedii, aby byly vtipy správně načasované, nebo aby tanec působil lehce, tak to stojí velké množství úsilí," říká Olšovský, který má na svém kontě několik inscenací pro divadelní společnost Háta, režíroval tři představení v Ostravě, pracoval v Košicích, Ústí nad Labem nebo Pardubicích.

Reklama

Další články

Načítám