Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dalo by se říct, že Světlana Nálepková (63) vyráží do nejvyššího pohoří světa Himaláj pravidelně. Střechu světa hodlá zpívající herečka navštívit již potřetí, neboť zde podporuje projekt školy ve vesnici Mulbekh v Malém Tibetu.

„Do Himaláje se chystám, i když nevím, jestli to úplně na sto procent vyjde, protože s mojí spolucestovatelkou, fotografkou Monikou Navrátilovou, máme obě nemocné maminky, takže situace ukáže, jak to všechno bude vypadat,“ řekla nám Světlana, kterou jsme zastihli zrovna na veletrhu Bojujeme s tuky, kde s dalšími padesáti příznivci vlastními kroky na speciálních přístrojích podporovali zmíněný projekt.

Nálepková se kvůli plánovanému pobytu v extrémním prostředí cíleně udržuje v kondici. „Začala jsem víc cvičit a běhat, cvičím na těchto speciálních běžeckých pásech, což je super cvičení na kondici“ řekla nám. „I když můžete být fyzicky naprosto připravený, a stejně vás ten dech zklame. Nedostatek kyslíku v té výšce vám prostě podrazí nohy, takže se můžete připravovat, jak chcete, ale potom, když už jste tam a dostanete se do té výšky, tak to prostě buď dáte, nebo nedáte, mezi tím nic moc není,“ vzpomíná známá blondýna na nepříjemné chvíle, kdy si během prvního pobytu sáhla až na samotné dno svých fyzických možností. „Šli jsme na trek mezi jezery Tso Moriri a Tso Kar, vybrala jsem ho s tím, že uvidíme nomády a krajinu bez turistů. Nevšimla jsem si ale, že přecházíme dva pásy v 5700 metrech. Základní tábory jsme měli asi ve 4700 metrech, takže to bylo velmi náročné a velmi vysoko. Všichni jsme měli problémy. Ušli jsme dva kroky a deset minut dýchali. Já jsem navíc měla zánět dutin, takže mi bylo opravdu ouvej,“ vzpomíná Světlana.

„V noci jsem se budila, dusila jsem se a bušilo mi srdce. Říkala jsem si, že už tady asi zůstanu, že už se nikdy nevrátím. Už jsem prosila svoji neteř, ať mě tam nechá a jde beze mě, že tam umřu.“

Také hereččin druhý pobyt v Himaláji nebyl bez komplikací. „Zúčastnila jsem se pětidenní meditace v tichu, která nás také trošku dostala, ale zase jiným způsobem. Nicméně to bylo velmi zajímavé,“ vzpomíná Světlana Nálepková, která se ale i přes všechny komplikace do Himaláje opět velmi těší.

Reklama

Další články

Načítám