Hlavní obsah
Článek

Další sexy zrzka překročila hranici a hledá uplatnění v českém filmu. Po Táně Pauhofové nebo Vice Kerekes se, zatím jen na televizní obrazovce, začne objevovat Slovenka občanstvím a Maďarka národností Ági Gubíková. Pro hlavní roli v dvojdílném televizním filmu Poslední cyklista si ji vybral režisér Jiří Svoboda.

Ági je maďarská zdrobnělina pro jméno Agnes. "Vystudovala jsem sice na Slovensku a mám příjmení končící -ová, ale hned po škole jsem dostala nabídku do Budapešti, proto jsem zvolila umělecké jméno, z něhož jsou znát mé maďarské kořeny," vysvětlila Ági své zvláštní jméno. V Maďarsku je velmi oblíbenou herečkou. Už za první film, v němž hrála, dostala cenu, jež je ekvivalentem Českého lva, což rozjelo její kariéru.

"V Budapešti žiji už deset let, ale pracuji i na Slovensku. Hraji i divadlo, ale většinou natáčím," řekla nám Ági. Její filmy ale asi běžný divák neuvidí. "Je to stejné jako s českými v Maďarsku. V televizi se neuvádějí, v kinech už vůbec ne. Snad jen tehdy, když jsou nějaké speciální akce jako Dny české kultury," krčila rameny půvabná zrzka.

V českém filmu se objevuje už podruhé. "Předtím jsem hrála menší roli v Románu pro muže, ale s panem režisérem se znám díky projektu, který se připravoval na Slovensku, vybral si mne pro hlavní roli, ale nakonec se to nerealizovalo. Teď si na mne vzpomněl, i když se mnou musel počítat s tím, že mne bude muset nechat nadabovat," svěřila.

Proč vybral právě ji? "Myslím, že vidí už v očích, zda herec svoji roli zvládne. A v téhle jsou psychicky velmi vyčerpávající scény a herecky je to velmi náročné," míní herečka. Důkazem, že zvolil dobře, je to, že je Ági Gubíková v rámci festivalu televizní tvorby v Monte Carlu nominována na cenu pro nejlepší herečku.

A koho vlastně Ági ve snímku Poslední cyklista, jehož první část Česká televize uvede 4. května, hraje? Snímek vypráví o těžkém osudu židovské rodiny, která na začátku 30. let adoptovala árijskou dívenku během 2. světové války. Ági je právě nešťastnou matkou.

Pokud jde o soukromí, Ági je rozvedená a sama vychovává jedenáctiletého syna. Ten už ale mluví pouze maďarsky. "Vyrůstal už v Budapešti a slovensky se nenaučil," přiznala nám.

Reklama

Další články

Načítám