Hlavní obsah
Článek

Byly úspěšné, oblíbené a obdivované. Životní osud jim však vyměřil příliš málo času. Řeč je o třech herečkách, které svého času v českém divadelním umění něco znamenaly, zanechaly po sobě nesmazatelnou stopu, a nestihly zestárnout. Do hereckého nebe odešly předčasně po boji se zákeřnou rakovinou.

Karolína Slunéčková patřila k nejkrásnějším a nejtalentovanějším herečkám své generace. Dodnes na ni všichni vzpomínají jako na čistou duši, která s sebou vždy přinášela svůj typický úsměv, dobrou náladu a neznala intriky. Jejím velkým strašákem byla rakovina, na kterou onemocněla její kolegyně a kamarádka z divadelní šatny Nina Popelíková. Po čase stejná diagnóza potkala i Karolínu, která byla silnou kuřačkou.

„Určitě se bála o zdraví. V člověku se odblokuje něco tím velkým strachem, že prostě tomu pak podlehne. Hrozně se bála nemocí. I těch, které ji pak skolily,“ vzpomíná v dokumentu České televize Příběhy slavných její syn Rudolf Vodrážka. Také její kamarádka Jiřina Jirásková později vzdala hold jejímu statečnému boji s vážnou nemocí: „Ani ta choroba nedokázala ty její krásné rysy zlikvidovat.“ Karolína Slunéčková podlehla rakovině plic před divadelními prázdninami 11. června 1983. Bylo jí devětačtyřicet let.

Irena Kačírková pro mnohé nesla i v socialistické éře odkaz nejslavnějších prvorepublikových krásek. Dráždila a provokovala nejen svou krásou, ale i intelektem. V soukromém životě to měla jako všechny takovéto ženy složité. Její manželství skončilo po třech letech fiaskem, s jedinou dcerou měla po celý život komplikovaný vztah a na chlapy měla smůlu. Ač byla obdivována davy a do divadla se tehdy chodilo „na Kačírkovou“, v soukromí trpěla vnitřní samotou a toužila po lásce.

Než se Irena stihla přehrát do rolí starších a neatraktivních žen, zasáhla rakovina. „S nemocí se vyrovnávala samozřejmě úplně příšerně, protože už někdy ve čtyřiceti letech řekla, že umře na rakovinu a ještě bude mít infarkty. Ono se to potvrdilo, protože dostala metastázy do kostí, tak si lámala ruce a nohy. Což se stalo asi třikrát,“ vzpomínala v cyklu Příběhy slavných její dcera Kristýna Novotná. Ani když jí teklo do bot, nedokázala se vzdát své kuřácké vášně: „Když měla infarkt, měla cigarety s sebou a i na té intenzivce si zapálila." Vážné nemoci jedna z nejkrásnějších českých hereček podlehla v šedesáti letech.

Jen málo hereček a zpěvaček mělo tak univerzální talent jako Laďka Kozderková. Zpívat mohla v podstatě jakýkoli hudební žánr a excelovala v rolích komických i dramatických. Nějakou dobu se umělecky hledala a poté se její doménou číslo jedna stal muzikál. „Kdyby žila v Americe, je z ní světová hvězda,“ tvrdí neochvějně její kolega Ladislav Županič. Na začátku osmdesátých let se její kariéra začala rozjíždět a dařilo se jí, na co sáhla. Přišly však také první zdravotní problémy.

„Až když už bylo zle, tak šla k lékaři, a tak se objevily věci, jako je rakovina, jako je nádorové bujení,“ vzpomínala po letech její dcera Lada. Na jevišti karlínského divadla stála těžce nemocná Laďka až do poslední chvíle, kdy to bylo možné. Krátce před smrtí si dokonce sama vyčistila svůj hrob. „Na hřbitově mě poslala pro vodu a začala hrob čistit a drhnout. A já jí říkal – ty ses zbláznila! Proč to děláš? Já to udělám. Odpočiň si, sedni si na lavičku. Ona říkala – ne, ne, ne, já si to udělám, poněvadž chci do čistýho,“ prozradil po letech její manžel Vlastimil Bedrna, který po jejím boku stál šestnáct let. Do hereckého nebe Laďka Kozderková odešla 17. listopadu 1986 ve věku 36 let. Její první dlouhohrající deska vyšla až po její smrti.

Reklama

Další články

Načítám