Hlavní obsah
Článek

Na oblíbenou Danu Medřickou (†62) dodnes všichni vzpomínají jako na geniální herečku se srdcem na dlani. Přestože rozdávala obyčejným lidem radost, smích a dobrou náladu, sama si prošla také osobním peklem. Zřejmě nejtragičtější okamžik ji potkal ještě v době, kdy ještě nebyla slavná a sbírala první herecké vavříny.

Po válce se jako tvárná a úspěšná mladá herečka, která umělecky rostla od postavy k postavě, zamilovala do Václava Vydry mladšího. Následovala svatba, a protože byl Vydra o osmnáct let starší, netrvalo dlouho a herecké manželství bylo brzy v očekávání vytouženého potomka a pokračovatele slavného hereckého rodu.

O prázdninách 21. července 1946 se narodil syn, který zcela podle očekávání rodinných tradic dostal jméno Václav. Z tohoto štěstí se však rodiče netěšili dlouho. 18. února následujícího roku po vleklé nemoci malý syn Vydry a Medřické umírá. „Smrt Vašíčka prvního máma nikdy nepřekonala. Ten pocit bezmoci a zoufalství zůstal hluboko v ní,“ vzpomínal po letech v knize Vaše Dana Medřická syn, který se svým rodičům narodil po deseti letech v lednu roku 1956 a opět dostal jméno Václav.

I v nejtěžších životních chvílích, po smrti svého prvního syna, i v den jeho pohřbu, stála Dana Medřická na jevišti. Nechtěla, aby se kvůli ní rušilo představení. „Chodili jsme kolem ní po špičkách a její bolest byla daleko víc patrná na nás ostatních než na ní samotné. Tato důsledná dbalost povinností nakonec zkrátila její život. Byla to herečka, před níž jsme často smekali,“ vzpomínal na předčasně zesnulou Medřickou její častý herecký partner Svatopluk Beneš.

Reklama

Další články

Načítám