Hlavní obsah
Článek

Chlapec na fotce je znám jako přední představitel dětských rolí, které ho nejvíc proslavily. Spjat je zejména s negativními postavami, jež bravurně ztvárnil v několika filmech a seriálech. Po sametové revoluci pracoval jako osvětlovač, ale postupně se i jako dospělý herec prosadil v několika menších rolích. Život sympatického herce ukončil až zhoubný nádor krku, se kterým několik let bojoval a prodělal několik operací. Zrádné rakovině ale nakonec podlehl. Poznali jste ho?

Michael Hofbauer se narodil 6. ledna 1964 v Praze. Snad každý divák ho zná zejména díky dětským filmovým rolím. V roce 1975 ho do světa filmu přivedl režisér Zdeněk Zelenka, který Hofbauera obsadil do snímku Páni kluci. Další dětské role brzy následovaly v rychlém sledu. Obsazován byl zejména do rolí frajírků a uličníků.

Proslavila ho postava rošťáka Osvalda z filmu Lucie, postrach ulice. Zahrál si také v několika dílech seriálu Pan Tau a několika dalších filmech - namátkou jmenujme například snímky Brontosaurus, Zakázaný výlet či Čekání na déšť. Nebyl to ale jen nadějný herec. Věnoval se také hře na kytaru ve vlastní hudební skupině, s níž vystupoval na menších zábavách.

Protože ho nevzali na konzervatoř, vyučil se prodavačem potravin. Po vojně pracoval jako noční uklízeč, ale po herectví se mu stýskalo. Zlom nastal až po roce 1989, když se stal osvětlovačem ve vinohradském divadle, a dokonce si zahrál v několika inscenacích. Brzy se dočkal i dalších filmových rolí, opět se jednalo o záporné postavy.

Negativní postavu mladého Gorčíka ztvárnil v úspěšném snímku Ondřeje Trojana Želary. A právě drama Želary si dnes kdykoliv od 18 hodin do půlnoci můžete zdarma pustit na portálu Seznam.cz v rámci tradičních filmových střed.

„V Želarech to byla opět negativní role, bylo to náročné natáčení,“ vzpomínal Hofbauer v pořadu 13. komnata s tím, že by snad ani nic jiného než záporáky zahrát neuměl. „To dělá ten jeho obličej, tváří se jak sígr, ale přitom to vůbec není jeho povaha, naopak je hodně citlivej, je to srdcař,“ charakterizovala Hofbauera jeho manželka.

Životní rána zasáhla sympatického herce roku 2004, když mu lékaři objevili na krku nádor. Později musel podstoupit ozařování, ztratil chuť, přišel o slinné žlázy, zuby a došlo k poškození celé čelisti.

Agresivní ozařování si vybralo krutou daň, ale herec bojoval dál a podstoupil řadu zákroků. Zahrál si ještě v seriálu Ulice či filmech Normal a Operace Silver A, ale boj nad těžkou nemocí nakonec nevyhrál. Zemřel 10. ledna 2013. Bylo mu 49 let.

Související témata:
Želary

Reklama

Další články

Načítám