Hlavní obsah
Článek

Jana Šulcová (†76) patřila k nejkrásnějším českým herečkám sedmdesátých a osmdesátých let. Dnes slaví sedmašedesáté narozeniny a vypadá spokojeně. Život se s ní ale vůbec nemazlil a chybělo málo, a kvůli démonu alkoholu skončila na samotném dně.

Jedna z nejobletovanějších a nejobsazovanějších hereček své doby si zahrála v celé řadě známých filmů, televizních seriálů a divadelních her. Namátkou jmenujme například snímky Kotva u přívozu, Hořká vůně léta či seriály My všichni školou povinní a Byl jednou jeden dům. K jejím nejslavnějším filmům bezesporu patří komedie století S tebou mě baví svět, která sympatické herečce přinesla nevídanou popularitu.

Tou dobou se jí dařilo i v soukromém životě. Manželství s hercem Oldřichem Víznerem (76), s nímž má dcery Rózu a Terezu, patřilo k těm stabilnějším. Zlom však nastal koncem osmdesátých let, když se Vízner zamiloval do jiné ženy a rodinu nečekaně opustil. A po hojně obsazované herečce se zničehonic slehla zem na dlouhých deset let. Šulcová svou vleklou osobní krizi, která se projevila i menším počtem pracovních nabídek, řešila alkoholem, a ten ji málem zabil.

„Alkohol je stejně jako oheň dobrý sluha, ale zlý pán, zaplaťpánbůh, že mi někdo nedal heroin, protože já se obávám, že bych si ho vzala a to by byla konečná, já bych udělala všechno, abych se zbavila té hrůzy a těch stavů, které nebyly k vydržení,“ svěřila se před lety v pořadu 13. komnata herečka.

Pití alkoholu v kombinaci s užíváním antidepresiv vyústilo v chronické onemocnění slinivky břišní a následnou operaci. Potýkala se také s poruchou štítné žlázy. Ač stála na pokraji smrti, dokázala se zvednout ze dna propasti, přestala pít a opět se vrátila do normálního života. Dnes už se osmnáct let nedotkla alkoholu, a je to znát. Po náročných životních peripetiích očividně chytla druhý dech, jak dokazují tyto fotky.

Reklama

Další články

Načítám