Hlavní obsah
Článek

Představitelka báby Boženy Němcové ve filmové komedii Babovřesky Jindřiška Kikinčuková řeší vážné existenční problémy! Sice nepřichází o vlastní střechu nad hlavou, ale její divadélko Pluto, známý stánek umění v Plzni, má obrovské finanční trable.

„Zvýšili nám nájem a odvody za služby, takže jsme spadli do placení daně z přidané hodnoty. Do toho odpadl významný sponzor a navíc nemáme šanci konkurovat některými divadly vysoce dotovaným zájezdům pro seniory, takže nám odřekly i seniorské a jiné organizace již objednané zájezdy, protože dostaly výhodnější nabídky. Opravdu řešíme další důstojnou existenci divadla,“ hořekuje Kikinčuková.

Ta pro své svérázně komediální Pluto, jež brzy oslaví patnáct let existence, dýchá a snaží se jej už dlouhodobě s herci udržet při životě, ačkoli je už od svého vzniku prakticky bez dotací. „Jen fanklub divadla coby občanské sdružení dostává několik let podporu od kraje, která půjde mimo jiné na minifestival Hezky česky, určený převážně dětem. Kultura vyjadřování a znalost češtiny upadá,“ říká ve filmu huhňající herečka, která už se těší na blížící se premiéru druhých Babovřesk.

Dnes a denně zatím válčí o každou korunu, aby své divadelní dítě udržela při životě. „Pomohl nám prodej kalendáře, ale jinak je to těžké. Musím přiznat, že občas herci hrají doslova za symbolickou částku. Nechci je urážet tím, že by hráli zadarmo, ale moc si vážím jejich podpory, že někdy pomohou svými menšími honoráři,“ dodává Kikinčuková, která nyní usilovně hledá sponzora či firmu, která by oblíbené divadélko Zdeňka Trošky podporovala.

Na duben se tu například chystá premiéra hry Nejkrásnější válka, vtipného muzikálu o athénských ženách, které chtějí donutit muže, aby přestali válčit. Hrají v ní i manžel Jindřišky Pavel Kikinčuk a Bronislav Kotiš (starosta a cifršpión z Babovřesk 2).

Související témata:
Božena Němcová

Reklama

Další články

Načítám