Hlavní obsah
Článek

Hollywoodský režisér a herec Clint Eastwood je skutečným hrdinou z masa a kostí. Dokázal to na golfovém turnaji v kalifornském městě Carmel. Tamnímu šéfovi sportovního klání totiž zachránil život, když se začal dávit kouskem sýra. Rychlý Clintův zásah mu vrátil dech.

„Clint mi zachránil život,“ tvrdí Steve John, ředitel golfového turnaje AT&T Pebble Beach National Pro-Am. Eastwood si všiml, že se John v tichosti dáví a přichází o vědomí. Přiběhl, provedl Heimlichův chvat a zachránil ho před udušením.

„Náhle jsem nemohl dýchat. Bylo to opravdu moc zlé. Clint přišel, stoupl si za mě a věděl přesně, co má dělat,“ tvrdí John.

„Třikrát jsem s ním pořádně zatřásl a bylo to venku. A pak jsem mu nařídil, aby vypil velkou sklenici vody s několika vymačkanými citróny,“ přiznal třiaosmdesátiletý režisér a herec v rozhovoru pro Carmel Pine Cone.

Heimlichův chvat spočívá v tom, že si člověk stoupne za dávícího, obejme ho kolem hrudi a vždy ho nadzvedne, silně zmáčkne a při tom s ním cukne. Vyvolá to dávivý reflex a sousto většinou vyletí ven.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám