Hlavní obsah
Článek

Hollywood dnes přišel o jednu ze svých žijících legend. Ve věku 85 let zemřela dětská filmová hvězda Shirley Temple, která patřila k ikonám americké kinematografie 30. a 40. let.

Jako roztomilá kudrnatá holčička se vepsala do dějin a její rošťácký úsměv je nedílnou součástí encyklopedií filmu. Nikdo jiný totiž nedosáhl v tak nízkém věku závratného úspěchu jako Shirley Temple. V deseti letech byla její popularita srovnatelná s největšími hollywoodskými ikonami, ale v dospělosti i ji postihl smutný osud dětské filmové hvězdy.

Rodiče Shirley rozpoznali její talent už ve třech letech, kdy ji poslali do taneční školy. Už v šesti letech byla filmovou hvězdou a její tvářička vydělávala závratné jmění, které živilo celou její rodinu. Shirley totiž neinkasovala pouze honoráře za natáčení, ale stala se předlohou pro panenky a zboží s jejím andělským obličejem šlo na dračku.

Jen ve 30. letech stačila natočit 37 snímků, z nichž se většina stala diváckými hity. Americká filmová akademie jí v roce 1935 udělila speciálního Oscara a ocenila její talent za všech 11 snímků, v nichž o rok dříve účinkovala.

V období dospívání však Shirley Temple přestala být pro diváky atraktivní. Publikum odmítalo přijmout fakt, že z roztomilé holčičky vyroste mladá žena, a tak to šlo s její kariérou z kopce. V 15 letech potkala osudového muže Johna George Agara, s nímž natočila jedny ze svých posledních snímků Fort Apache (1948) a Dobrodružství v Baltimoru (1949). Manželství, z něhož vzešla dcera Linda Susan, však vydrželo jen pět let, a na konci roku 1949 herečka podala žádost o rozvod. V té době už byla v koncích i její filmová kariéra.

Shirley Temple však příliš dlouho sama nezůstala. Už v roce 1950 se provdala za Charlese Aldena Blacka, po němž přijala i své druhé příjmení. Se svým druhým mužem si pořídila dvě děti a setrvala s ním až do jeho úmrtí v roce 2005. Manžela Shirley Temple přežila o 9 let.

Reklama

Další články

Načítám