Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Scéna, kdy dívka leží na stole a výpravčí Hubička v podání Josefa Somra jí opatrně tiskne na zadní stranu stehen a nakonec i na zadek jedno razítko za druhým, patří k těm nejznámějším, nejen co se týče oscarového filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky, ale vůbec české, resp. československé kinematografie. Brunetkou, kterou si Hubička orazítkoval, byla tehdy dvacetiletá Jitka Zelenohorská (67).

V šedesátých letech minulého století dosahovala její sláva vrcholu, filmovala i hrála v divadle. Koncem šedesátek pro ni ale se změnou poměrů nastal obrat. Díky svým dřívějším rolím, například právě v Menzelových filmech, byla 'odsouzena' k menším, spíše epizodním úlohám.

Šedesátá léta pro ni byla zlatá, také co se soukromého života týče. Chodila tehdy s Waldemarem Matuškou. Vztah ale ztroskotal, když do Matuškova života vstoupila jeho pozdější žena Olga Blechová.

V sedmdesátých letech se provdala za režiséra Jana Miliče, manželství po sedmi letech ztroskotalo. V roce 1984 se vdávala podruhé za Němce Petera Behrense, s nímž se odstěhovala do Německa.

Dnes paní Zelenohorské táhne na sedmdesát a žije střídavě v Praze a Německu.

Reklama

Další články

Načítám