Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Vzpomínáte si ještě na marnivou princeznu Babetu, která v pohádce Což takhle svatba, princi? zpívala legendární song Když se načančám, nudila se, a stýskalo se jí po tatínkovi? Její představitelka Jarmila Švehlová (68), která patřila v osmdesátých letech k nejpůvabnějším herečkám a zářila v řadě televizních inscenací i pohádek, je i před šedesátkou neuvěřitelně šarmantní dámou. Přesvědčte se.

Kariéra půvabné blondýnky, která je dnes maminkou dcery Mariany a syna Roberta, se slibně rozjela ještě za studia na Pražské konzervatoři, kdy se začala objevovat v televizi. Za všechny připomeňme pohádky Panenka z vltavské tůně (1976), O líném Honzovi (1977) nebo Paví král (1978). Objevila se i v populárních seriálech Malý pitaval z velkého města (1982) či Panoptikum města pražského (1986). Největší televizní postavou však byla Pláteníkova dcera v Dietlově seriálu Okres na severu (1981).

Rolí, kterou už jí dnes ale nikdo neodpáře, je princezna Babeta, která k nejmenším divákům zpívala hlasem Heidi Janků song o tom, že se ráda čančá. Po revoluci se herečka postupně vytratila z očí veřejnosti. Naposledy se objevila před pár lety v seriálu Cesty domů. Dnes se věnuje nejen dabingu, kde propůjčila hlas například Ornelle Mutti či Catherine Deneuve, ale především malování.

„Hraní a malování má mnoho společného, jde takříkajíc jednou cestou – cestou fantazie, ponoření se do svého vlastního světa a vyjádření svého nitra. Výhodou malíře je plátno, které po něm zůstane, kdežto herec odejde z jeviště, a když má štěstí a je dobrý, zůstane “ jen“ v mysli diváka. Děkuji osudu, že mi nabídl obojí, ať už to dopadne jakkoli, maluji si pro radost,“ uvádí stále vitální dáma na svých stránkách, kde si můžete její obrazy prohlédnout.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám