Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Už v roce 1969 si poprvé zahrála ve filmu Agnieszky Hollandové, a to v jejím studentském filmu Hřích boha. Po více než čtyřech desítkách let si na ni režisérka vzpomněla a obsadila Jaroslavu Pokornou do role maminky Jana Palacha v dramatu Hořící keř, který válcuje, a bude zřejmě válcovat dál, české filmové ceny.

Filmovou cenu, vlastně úplně první v životě, si odnesla za svůj výkon jako nejlepší herečka ve vedlejší roli od českých filmových kritiků. A jako jediná z oceněných si ji v Divadle Archa převzala až poté, co slavnostní večer skončil.

"Měla jsem představení a pověřovala různé kolegy, aby zjišťovali, co se tady děje. Ale nikdo nemohl chytit ČT 2, kde se večer přenášel, takže mi to řekla kolegyně až po děkovačce," smála se Jaroslava Pokorná.

"Byla to nádherná práce, trvala skoro tři měsíce, a byla to krásná doba," vzpomínala na natáčení. "Asi to byla zatím moje nejvýraznější filmová role," míní. Nové nabídky ale zatím nedostala. "Nevím, zda jste si toho všimli, ale když někdo dostane nějakou cenu, nastane ticho po pěšině, jako když měl za komunistů dištanc. Je to téměř pravidlem," překvapila herečka. "Ale vzhledem k mému věku jsem ráda, že jsem takovou práci vůbec dostala," soudí Pokorná, která za dva roky oslaví sedmdesátku.

Zajímalo nás, zda se na ni můžeme přijít podívat aspoň na divadelní představení. "Já jich moc nemám. Je to Kurz negativního myšlení ve Švandově divadle, v Divadle v Dlouhé hraju už asi čtrnáct let představení Soudné sestry," vypočítala.

Reklama

Další články

Načítám