Hlavní obsah
Článek

Může to být náhoda, na ty ale věří jen málokdo. Mílovými kroky se blíží vyhlášení ankety Český lev, v níž hlasují akademici o nejlepších českých filmech uplynulého roku. A protože absolutním rekordmanem loňska byla v návštěvnosti komedie Zdeňka Trošky (70) Babovřesky, zrušení této kategorie, kterou by s rozdílem několika tříd s přehledem vyhrál, vypadá jako msta za úspěch. „Je to ubohé a trapné!“ řekl Super.cz režisér.

„Už před časem, když jsem se dozvěděl, že Babovřesky u diváků zabodovaly a v Česku jsme měli přes 650 tisíc návštěvníků, jsem svým kolegům říkal: ‚Vsaďte se, že než aby nějakého Lva museli dát Troškovi, tak radši tu kategorii zruší.‘ Nikdo mi tehdy nechtěl věřit, ale asi jsem se měl vsadit. Akademici by radši zrušili Lvy úplně, než aby mě museli ocenit,“ směje se přístupu filmové kliky Troška.

Ten si myslí, že zášť proti němu nikdy nezmizí. „Obrovské problémy jsem měl už při uvedení Slunce, seno, ... . Málem mě tehdy ukřižovali. Oni by nejradši mé filmy srovnávali s filozoficko-psychologickými dramaty, přitom v žánru zábavné taškařice to přesně splnilo, co mělo. Přesto jsou ti lidé, kteří o Lvech rozhodují, úplně běsní,“ kroutí hlavou Troška.

„Kdyby to byl jiný režisér, psalo by se o tom, jak je úžasné, že nízkorozpočtový film se sedmi babkami pokořil všechny hollywoodské trháky. Že jde o Trošku, tak je ticho po pěšině. Ta nenávist, zášť a závist je zkrátka tak strašlivá, až to nechápu. Je mi těch lidí vlastně líto. Ale pro ně to nedělám. Točím pro diváky. Můj výrobek došel poslání. Splnil to, co jsme si přáli. A karavana jede dál, i když ti šakali tu trapně řvou,“ dodal s nadhledem režisér, který se chystá na premiéru druhých Babovřesek, třetí díl se začne točit v červnu.

Související témata:
Kategorie

Reklama

Další články

Načítám