Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Slavná česká designérka Blanka Matragi (71) žije s manželem Makramem už takřka čtvrtstoletí v Libanonu. Za tu dobu zažila v islámem ovlivněné zemi občanskou válku a nespočet život ohrožujících situací. Super.cz se návrhářka svěřila, jak moc ji trápí vleklé nepokoje, které panují v sousední Sýrii.

„Doufám, že se podaří v oblastech, ve kterých žijeme, na Blízkém východě, vše aspoň částečně uklidnit," říká umělkyně, která cítí, že se celá situace může lehce zvrtnout. „Žijeme velmi na hraně, v sousedství Libanonu a Sýrie. Cítíme se tam trošku jako na rozbušce. Může spadnout jedna bomba a vrátí se další z jiné strany a už to začne," kroutí hlavou Blanka.

Návrhářka je v těchto dnech prakticky denně konfrontovaná s nějakou nepříjemnou událostí související s nepokoji jejich souseda. „V televizi vidíme neskutečné krutosti, které by neměly být," říká Matragi.

Přestože je umělkyně obklopená válečnými hrůzami, dokáže i přesto vytvářet pozitivní hodnoty. Návrhářka pracuje na nejnovější kolekci inspirované bájným ptákem Fénixem, kterou představí den před Valentýnem ve Smetanově síni v Obecním domě v rámci charitativního galavečera. „Přijíždím sem s kolekcí, která snad bude lidi pozitivně nabíjet, mě aspoň toto téma dodalo energii," nechala se slyšet během našeho rozhovoru Blanka Matragi.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám