Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Muzikant Janek Ledecký (61) se stal díky svým písničkám vlastně vánoční tradicí. Skladby Sliby se maj plnit o Vánocích nebo Ryba rybě se pravidelně hrávají v éteru před každými svátky. Navíc napsal i muzikál Vánoční zázrak, který se v Divadle Broadway opět před Vánocemi začíná hrát.

Takže jsme si nemohli nechat ujít si s Jankem o nejkrásnějších svátcích roku popovídat. "Při stěhování jsem objevil svůj první dopis Ježíškovi. Tiskacím. Stojí tam: MILÝ JEŽÍŠKU, NUTNĚ POTŘEBUJU OBLEČENÍ, CO NOSÍ NÁČELNÍK APAČŮ VINETOU A NĚMECKOU KOLOBĚŽKU. Ty české koloběžky totiž neměly nafukovací gumy, takže pekelně drncaly. A ne každý měl rodiče takové světoběžníky, že se dostali do NDR,“ vzpomínal Ledecký.

A jak to tenkrát dopadlo? "No, dostal jsem ty Vinetouovy hadry. A když jsem se o tom zmínil na albu Sliby se maj plnit, dorazilo mi na koncerty těch koloběžek postupně čtrnáct. Takže pokud vám něco, co jste si přáli, nedorazilo pod stromeček, nelamte nad Ježíškem hůl. Někdy to trvá třicet let. Někdy možná i déle. Chce to jenom trpělivost," smál se Janek.

Teď už takové zvláštní požadavky jako kdysi nemá. "Já vím, že to zní jako děsný klišé. Ale jsou to takové ty banální, ale zásadní věci. Zdraví, abychom se měli rádi a aby nám to vydrželo," míní muzikant, který bude jako už patnáct let trávit Vánoce ve Špindlerově Mlýně na sněhu.

Doma dodržují jen pár klasických tradic, jako jsou stromek, koledy, ryba a dárky, takže věří, že se jim snad nestane to, co kdysi. "Jednou u nás na Štědrý večer hořelo. Jonášovi byly tři měsíce a děda navěsil na stromek asi desetkrát víc prskavek, než by se slušelo. Aby natočil na kameru, jak se to bude v těch dětských rozzářených očích odrážet. Děda je hokejový veterán a drsný chlap. Ale když čaply záclony, tak zahodil kameru a šel hasit. Takže na YouTube to neuvidíte. Ale napsal jsem o tom písničku. Jmenuje se Veselí o Vánocích," uzavřel.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám