Hlavní obsah
Famous
Článek

Britská královna Alžběta II. (†96) slouží své vlasti jako hlava státu bez pár týdnů už dvaašedesát roků. Sedmaosmdesátiletá vladařka se většinu svého života těšila dobrému zdraví a hovořilo se o tom, že po matce zdědila dlouhověkost. Její sestra Margaret zemřela už v jednasedmdesáti v roce 2002 rok po matce Alžbětě. Jenže teď se stále častěji z Buckinghamského paláce ozývá, že ani královna na tom není zdravotně zcela v pořádku. Letos výrazně omezila své povinnosti a veřejné vystupování, což spekulacím nahrává.

„Kdykoli se ptají, co se děje, zaměstnanci královské domácnosti jen řeknou, že je to soukromá věc mezi královnou a jejími lékaři. Ale je důležité, abychom věděli, co se děje, je to hlava státu. Královská rodina se začíná obávat stejně jako bezpečnostní složky státu,“ píše list Daily Star.

Odborník na královniny závazky a povinnosti Tim O’Donovan tvrdí, že Alžběta II. omezila výrazně svou účast na veřejných akcích a také delegovala řadu povinností na syna Charlese, dceru Annu a vnuka Wiliama. Ten musel nedávno ukončit službu v armádě, aby mohl sloužit státu.

V roce 2012, kdy královna slavila šedesát let na trůnu, měla 425 vystoupení a veřejných akcí. Letos už jen 341, což je historicky nejméně. V březnu letošního roku byla po více než deseti letech v nemocnici, když trpěla zažívacími potížemi.

Minulý měsíc neodlétla na Srí Lanku na setkání šéfů vlád zemí Commonwealthu, kde chyběla poprvé od roku 1973.

„Redukuje počet svých závazků a dělá tak dobře. Letos pracovala méně a omezila také investitury, protože jsou únavné. Pomáhají jí princ Charles, královská princezna (Anna) a vévoda z Cambridge (William),“ uvedl O’Donovan pro Daily Star.

Královna poslední dobou častěji odjíždí na prodloužené víkendy do soukromého sídla – zámku Windsor, kde kupříkladu vyřizuje oficiální korespondenci. Dobré zdraví nemá ani její manžel princ Philip. Dvaadevadesátiletý choť byl letos v nemocnici už dvakrát, v červnu na operaci břicha.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám