Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Usměvavý kluk na fotce se začal prosazovat v padesátých letech. Zářil v Hollywoodu, ale i v celé řadě evropských filmů. Svého času se ho prý marně snažily dostat do postele takové krasavice jako Brigitte Bardot nebo Jane Fonda. Do filmové historie se nesmazatelně zapsal postavou schizofrenického vraha v nejslavnějším hororu všech dob. Už víte?

Anthony Perkins první herecké ostruhy získával na divadelních prknech. Hned poté, co se objevil na filmovém plátně, přišly první úspěchy. Za roli ve filmu Přesvědčení (1956) si ve čtyřiadvaceti letech vysloužil nominaci na Oscara. Pro mnoho lidí však navždy zůstane tento herec spojený s postavou vraždícího psychopata Normana Batese z nejslavnějšího Hitchcockova hororu Psycho (1960). Později se k této postavě vrátil ještě třikrát.

O intimním životě Anthonyho kolovaly hotové legendy. Prý byl nesmělý a bál se žen. Jedna z biografií dokonce hovoří o tom, že měl první heterosexuální styk až ve 39 letech při práci na filmu Život a doba soudce Roye Beana. Tou dotyčnou měla být později velmi slavná Victoria Principal. Kde byla pravda, už se dnes nedozvíme, ale další životopisná fakta mluví jasně. V roce 1973 se Anthony oženil s fotografkou Berinthiou Berensonovou a narodili se jim dva synové.

Poslední léta svého života bojoval Anthony Perkins s onemocněním AIDS, které společně s manželkou více než dva roky tajili. Na vině byl zřejmě jeho nevázaný bisexuální život. Zlí jazykové mu přisoudili řadu milenců. Mimo jiné tanečníka Rudolfa Nurejeva, který stejné nemoci podlehl v roce 1993.

Anthony Perkins zemřel v padesáti letech 12 září 1992. Jeho manželka zahynula skoro přesně za devět let při teroristických útocích 11. září 2001 v New Yorku.

Reklama

Další články

Načítám