Hlavní obsah
Článek

Většina dam a dívek, které svého času v šeru kinosálů vzdychaly po tomto muži a lačně hltaly očima každý milimetr filmu, už dnes mezi námi asi není. Fešák na fotografii byl prvním sexuálním symbolem filmového plátna, za ženu si vzal lesbičku, spekulovalo se o jeho homosexuální orientaci a zemřel v jednatřiceti na vrcholu kariéry. Už víte?

Cesta Rudolpha Valentina do Hollywoodu vedla přes Paříž, kde se pokoušel prosadit jako tanečník. Neúspěšně. První herecké ostruhy získal tento exotický krasavec s italskou krví v žilách na divadelních prknech na Broadwayi, kde hrál štěky a přitom se živil jako dělník v přístavu, poslíček nebo třeba umývač nádobí. Na to, aby se nesmazatelně zapsal do historie, mu stačilo pouhých pět let.

Po několika drobných filmových roličkách dobrodruhů a podvodníků Valentinovi radikálně změnil život snímek Čtyři příšerní jezdci z Apokalypsy (1921), kde se objevil v jedné z hlavních rolí. Exotickou krásou a šarmem Valentina byly navzdory jisté zženštilosti zasáženy milióny návštěvnic. Stal se předmětem romantických snů snad všech žen a Hollywood měl novou hvězdu číslo jedna. Filmy Šejk (1921), Krev a písek (1922) a Šejkův syn (1926) patřily k nejnavštěvovanějším.

Život největšího milovníka své doby provázely i četné skandály. Byl dvakrát ženatý a spekulovalo se i o jeho homosexualitě. V roce 1919 se poprvé oženil s mladou herečkou Jean Ackerovou, o které všichni věděli, že je lesbička. Traduje se, že jejich manželství trvalo jen šest hodin. Hned po svatební hostině od něj novomanželka utekla a až do rozvodu žili odděleně. Jeho druhou ženou byla kostymérka Natacha Rambova. Manželství bylo bezdětné a také bylo rozvedeno.

Znovu se objevily fámy, že je Valentino gay. Zlé jazyky mu přisuzovaly hned několik románků s muži. Například s dalším oblíbeným exotickým hercem Ramonem Novarrem. Jeho postelí prošly ale také další ženy. Tou poslední byla Pola Negri, která na jeho pohřbu sehrála tklivou scénu, kdy se zhroutila nad rakví a tvrdila, že byli zasnoubeni.

Hvězda Rudolpha Valentina zhasla velmi nečekaně v jednatřiceti letech 23. srpna 1926. Po několikadenních bolestech žaludku herci praskl žaludeční vřed. Následnému zánětu pobřišnice a infekci podlehl.

Slavného pohřbu se účastnilo přes padesát tisíc lidí. Přes dvě stě tisíc filmových fanoušků se přišlo poklonit vystavené rakvi v New Yorku. Hysterické fanynky ronily slzy, musela zasahovat policie, byla zastavena doprava. Řady fanatických ctitelek se ze žalu pokusily o sebevraždu.

Reklama

Další články

Načítám