Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Zpěvák, kterého vidíte na fotografii, je nekorunovaným králem soulu a měl velmi pohnutý život. Veleúspěšnou kariéru narušilo užívání drog, dluhy a osobní problémy. Při hádce ho den před pětačtyřicátinami zastřelil vlastní otec, se kterým měl velmi komplikovaný vztah. Už víte?

Marvin Gaye začal zpívat v kostele už ve čtyřech letech. Na klavír ho doprovázel jeho dominantní otec, který byl protestantským kazatelem. Na své děti uplatňoval velmi tvrdou výchovu. Svého syna, který byl svéhlavý a říkal otevřeně svůj názor, velmi často bil. V šestnácti ho vyhodil z domu. Později na pěvecké úspěchy svého syna i vztah k matce žárlil a jejich vztah se velmi vyostřil.

Na konci padesátých let se Marvin začal prosazovat v několika vokálních skupinách. Od šedesátých let začal zpívat sólově. Zlatou érou pak byla léta sedmdesátá. Ain't no Mountain High Enough, Lets Get It On, Mercy, Mercy Me, What's Going On, Sexual Healing. To je jen výčet největších hitů zpěváka, který získal 14 nominací na cenu Grammy.

Marvin sbíral ocenění, produkoval hity, boural hitparády, vydělával ohromné peníze a nakupoval nemovitosti. Brzy se však dostavilo psychické vyčerpání a Marvin sáhl po drogách. Začal propadat depresím a pořídil si revolver, aby se mohl bránit. Drogová závislost se u něj rozjela naplno a začal jej stíhat i daňový úřad. Brzy se jeho nemovitosti ocitly v exekuci a zpěvák v dluzích.

1. dubna 1984 při jedné z běžných hádek Marvina jeho vlastní otec dvěma výstřely zabil. První střela, která zasáhla pravou část hrudníku, byla fatální. Gaye byl převezen do nemocnice a po hodině a půl od incidentu prohlášen za mrtvého. Jeho otec byl obviněn ze zabití a odsouzen. Marvina, který byl otcem tří dětí, přežili jeho rodiče a pět sourozenců.

Reklama

Další články

Načítám