Hlavní obsah
Článek

Mnozí za nejkrásnější prvorepublikovou divu dodnes považují Hanu Vítovou (†73). Poválečné osudy nejobsazovanější herečky třicátých let měly trpkou pachuť. Největší životní tragédií pro paní Hanu, která zůstala i ve vysokém věku noblesní dámou, nebyl úpadek kariéry, ale sebevražda jediné dcery Bedřišky, kterou měla s kritikem Bedřichem Rádlem. Ta z nešťastné lásky k Jiřímu Suchému skočila v osmnácti z okna.

Po padesáti letech od nešťastné události o tom poprvé v dokumentu z cyklu Příběhy slavných promluvil otevřeně sám Jiří Suchý. „Dcera Hany Vítové Bedřiška se do mě zamilovala tak, jako se dívky zamilovávají do nějakého herce. To je běžný úkaz. Ona se ke mně upnula velmi intenzivně. Přitom já už jsem v tu dobu měl svou rodinu. Tak jsem si s tím nevěděl rady. Ona mně v kastrůlku na zkoušky přinášela jídlo. Upletla mi svetr. Byla to taková zvláštní závislost,“ přiznal po letech otevřeně Jiří Suchý.

Nešťastná láska mohla být pro jedinou dceru Hany Vítové jedním z hlavních motivů pro sebevraždu. „A tak se jednou stalo, že když pochopila, že u mě neuspěje, tak skočila z okna. A skončilo to tragicky,“ vypráví dále Suchý, který se po smrti dívky setkal s jejími rodiči, a vše si vysvětlili: „Oni mě ujistili, že mě chápou, že mi nekladou za vinu nic."

Zda byla neopětovaná citová vazba Bedřišky Rádlové jediným důvodem pro sebevraždu, už se dnes zřejmě nedozvíme. Podle jiných pamětníků přecitlivělou dívku velmi trápily také rozhárané vztahy rodičů.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám