Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pátý kalendář PROMĚNY pro nadaci Archa Chantal se začíná klubat na svět. Tentokrát se nese ve znamení tajemného tarotu a Super.cz z něj přináší první snímek. A to hned jeho patronky, francouzské herečky Chantal Poullain.

V minulých ročnících dvakrát proměňovali české herečky ve slavné postavy historie a dvakrát české herce a dvojice ve filmové hrdiny. Nyní se dvanáct českých osobností proměnilo v symbolické postavy tarotu: Blázna, Mága, Velekněžku, Císařovnu, Císaře, Velekněze, Sílu, Poustevníka, Spravedlnost, Viselce, Mírnost a Ďábla.

„Hledali jsme vlastní výtvarnou podobu karet a nakonec jsme zvolili náladu starých obrazů v kombinaci s divadlem. Vše jsme fotili na malé scéně s oponou, ručně malovanými pozadími a celou atmosféru dotvářely rekvizity a bohaté kostýmy. Ale třeba i živý lev, výr, krkavci, ocelot nebo bílá krajta,“ vysvětlil fotograf Petr Kurečka.

„Máme rádi kombinace různých světů, a tak se všichni můžou i letos těšit na pečlivě vybrané herce a herečky a jednu pěveckou hvězdu. Tentokrát jsme pro Proměny získali Danu Batulkovou, Ninu Divíškovou, Aňu Geislerovou, Kryštofa Hádka, Ivanu Chýlkovou, Kláru Issovou, Vladimíra Javorského, Petru Janů, Hanu Maciuchovou, Ondřeje Sokola, Stanislava Zindulku a v kalendáři nechybí samozřejmě Chantal Poullain. Ta ztvárnila Blázna," dodal spoluautor kalendáře Marek Škarpa.

A proč Chantal Poullain ztvárnila právě tarotový symbol Blázna? „Je jasné, že jenom blázen by s námi a našimi šílenými nápady vydržel pět let. Ale jinak, pokud se začtete do významu jednotlivých karet, je tam spousta výkladů, které přesně sedí. Navíc jsme fotili v Bohnicích," smál se Kurečka.

V areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice se pracovalo v objektu staré ústavní kuchyně, která se již mnoho let nevyužívá. Vznikl tam ateliér pro ruční malbu pozadí, šatny, sklad rekvizit a studio. Kalendář Proměny 2014 bude slavnostně pokřtěn 6. listopadu, ale už v tuto chvíli je možné objednat jej v předprodeji na internetových stránkách.

Součástí křtu bude opět i charitativní dražba, jejíž výnos spolu s výnosem z prodeje kalendářů opět podpoří projekty Nadace Archa Chantal, které realizuje na dětských odděleních českých zdravotnických zařízení.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám