Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Když vyšlo najevo, že na dům manželů Juraje Jakubiska a Deany Horváthové-Jakubiskové je vydán exekuční příkaz k prodeji nemovitosti kvůli dvěma nezaplaceným miliónovým exekucím, producentka se hájila tím, že ji jen chce někdo na objednávku zničit, protože jí asi závidí, že chystá obří velkofilm Slovanskou epopej. „Nic z toho (dluhů) ale není akutní, není žádný soud, žádný rozsudek,“ tvrdila. Exekutoři se ale brání s tím, že to není pravda!

„Z Centrální evidence exekucí vyplývá, že proti uvedeným dlužníkům jsou vedeny dvě exekuce. Nařídil je Obvodní soud pro Prahu 4, a to v lednu a únoru 2012 pro částky 1 463 260 Kč a 1 531 170 Kč bez příslušenství a nákladů,“ uvedla mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová. Celkově tedy dluží manželé Jakubiskovi téměř tři milióny korun, úroky, odměny exekutorům a advokátům částku ale mohou zvýšit o další statisíce.

A to není jediný problém páru. „Podle Obchodního rejstříku byl navíc dne 23. 9. 2013 v další exekuci postižen obchodní podíl uvedené dlužnice coby společníka ve společnosti Jakubisko film, s.r.o. Vzhledem k tomu, že se toto řízení v Centrální evidenci exekucí nezobrazuje, lze usuzovat, že dosud není pravomocné,“ uvedla dále mluvčí.

Razantně navíc popřela, že by exekuce probíhaly svévolně, bez rozsudků a soudů, jak tvrdí Jakubisková.

„Každou exekuci musí nařídit soud, a to na návrh věřitele na základě vykonavatelného exekučního titulu, jímž je obvykle rozhodnutí soudu v předchozím, takzvaném nalézacím řízení. Bez rozhodnutí soudu samozřejmě nemůže vzniknout exekuce,“ dodala mluvčí.

A i když exekuce Jakubiskových nyní řeší jejich právník, asi jim to moc nepomůže. Existuje pravomocné rozhodnutí soudu, a to lze změnit jen ve velmi výjimečných případech, například když se povinný nemohl bránit třeba kvůli tomu, že dlouhou dobu ležel v nemocnici v kómatu. A to se dvojici nestalo.

Reklama

Další články

Načítám