Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Umělkyně, hudebnice a známá pacifistka Yoko Ono se ani s osmi křížky na krku nestáhla do ústraní a dál šíří osvětu v otázkách, které sužují lidstvo, a zároveň podporuje umění po celém světě. Zatímco před deseti lety zahajovala žensky orientovanou výstavu v Praze na Kampě, nyní je opět nedaleko, a to u našich jižních sousedů v Rakousku. Navštívila tam místního umělce Ernsta Fuchse. Minulý týden pro změnu zavítala na Gymnázium Johna Lennona v Berlíně.

I přes veškeré tyto činnosti je však Yoko známá především jako 'ta, co stála za rozpadem Beatles'. Koncem 60. let dokázala natolik ovlivnit tehdejšího člena kapely Johna Lennona a již jako jeho manželka jej přiměla k mnoha společným aktivitám omezujícím chod kapely, až došlo roku 1970 k jejímu definitivnímu rozpadu. Skončila tak éra jedné z nejlegendárnějších hudebních uskupení všech dob.

Manželé spolu počali syna Seana, oba měli děti již z předešlých vztahů. Když se po několika letech hudební pauzy Lennon vrátil na scénu, před jeho newyorským bytem jej v roce 1980 zastřelil duševně nemocný Mark David Chapman.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám