Hlavní obsah
Článek

Po Miloši Formanovi druhý nejznámější český režisér Jiří Menzel (†82) na nedávné premiéře svého filmu Donšajni spoustu lidí nepříjemně zaskočil. Před projekcí snímku si totiž sáhl do krabičky s léky pro pilulky, o nichž přitom zasvěcení vědí, že se jimi léčí degenerativní Parkinsonova choroba, po níž pacient stěží ovládá svůj pohyb. To by automaticky znamenalo konec jeho kariéry. Super.cz trochu zapátral a zjistil, že Menzel má skutečně jisté zdravotní potíže!

„Tento lék patří do skupiny léčiv zvaných agonisté dopaminu a užívá se k léčbě Parkinsonovy choroby. Používá se rovněž k léčbě projevů středně těžkého až těžkého idiopatického syndromu neklidných nohou. Je třeba zvláštní opatrnosti při použití tohoto přípravku při potížích se srdcem, při duševních poruchách a také u pacientů s prokázaným patologickým hráčstvím nebo nutkavou sexuální touhou. Tento lék může tyto příznaky umocnit,“ vysvětlila Super.cz MUDr. Ivana Němečková.

Tak jak to tedy je s Jiřím Menzelem? Redakce zkontaktovala jeho pravou ruku Mílu Řádovou, která nás uklidnila. „Jirka to nebere kvůli Parkinsonově chorobě, ale protože má syndrom neklidných nohou. Doktoři mu lék dávají, aby se mu to zklidnilo. Někdy kvůli tomu nemůže ani spát. V poslední době se mu vyskytuje tenhle malý problém, ale zatím musím zaťukat, že Jiří je jinak úplně v pohodě,“ uvedla pro Super.cz Řádová.

„Syndrom neklidných nohou je stav charakterizovaný neodolatelným nutkáním pohybovat nohama a občas rukama, obvykle doprovázený nepříjemnými pocity, jako je brnění, pálení nebo píchání. Tyto pocity se objevují v době klidu či nečinnosti vsedě nebo vleže, zvláště v posteli, a zhoršují se večer nebo v noci. Úlevy se obvykle docílí jedině chozením nebo pohybováním postiženými končetinami, což často vede k problémům se spánkem. Lék zmírňuje tyto potíže a snižuje nutkání k pohybům končetin, které narušují noční spánek,“ dodala lékařka.

Jde tedy o jistě nepříjemnou věc, zhoršující kvalitu života, nicméně proti Parkinsonově chorobě se jedná prakticky o prkotinu. Příznivci režiséra Menzela a jeho filmů si tak mohou v klidu oddechnout.

Reklama

Další články

Načítám