Hlavní obsah
Článek

V roce 1991 natočili dnes již legendární film Obecná škola a národ je miloval. Dvacet let poté se z malých rošťáků stali dospělí muži s velmi pohnutým osudem. Jeden z herců skončil ve Švýcarsku, druhý ve vazbě kvůli vaření pervitinu, třetí hraje volejbal a přiznal, že je alkoholik. Podívejte se na aktuální fotky bývalých dětských hvězd v rozsáhlé fotogalerii.

Václav Jakoubek (31) alias Eda

Představitel hlavního dětského hrdiny Obecné školy Edy Václav Jakoubek měl docela smůlu. Film Jana Svěráka, úspěch v následujících Šakalích letech ani nominace na Českého lva za vedlejší mužskou roli ve snímku Co chytneš v žitě (kde hrál dítě, i když mu už bylo osmnáct) mu nepomohly na hereckou školu. Poprvé ho nevzali pro nedostatek talentu, podruhé byl ročník plně obsazený. Nikdy si nezvládl dodělat maturitu. Snažil se vyučit například i kadeřníkem. V posledních letech už bohužel nedostává žádné filmové ani seriálové role. Před dvěmi lety se odstěhoval do Švýcarska, ale stále příležitostně vystupuje s divadelním spolkem Kašpar.

Marek Endal alias Rosenheim

Ve filmu si zahrál věčného propadlíka a třídního rošťáka, jenž hodil kalamář po učitelce. Pro šibenici ale rostl i v civilu. Začal fetovat, bral pervitin, vyráběl ho doma u rodičů ve vile v Českém Brodě a prodával ho i dalším narkomanům. Vymlouval se na to, že neměl na pervitin peníze a proto si ho vyráběl, ostatním ho ale prý dával zadarmo. Soud však neobměkčil. V roce 2005 skončil na půl roku ve vazbě a nakonec dostal dvouletý trest natvrdo. Dnes prý žije v Ústí nad Labem. Zhrzení rodiče mu totiž zrušili trvalý pobyt ve svém domě. Bližší informace o něm ale nejsou známy.

Radoslav Budáč (32) alias Tonda Čejka

Hrál v německých válečných filmech, recitoval a pěkně zpíval. Kromě Obecné školy se objevil i ve filmu Karla Kachyni Městem chodí Mikuláš. I když ve filmu hrál rošťáka Tondu, ve skutečnosti byl prý uťápnutý šprťounek. Radoslav také účinkoval také v několika televizních reklamách (například na známé české bonbóny, nebo na Junáky), moderoval dětský televizní pořad Kečup a Marmeláda. Později vystudoval španělské gymnázium a Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy. S herectvím nadobro skončil ve filmu Šmankote, babičko, čaruj! Sám však uznává, že jeho výkon nebyl povedený a že ztratil dětskou bezprostřednost. Proto s herectvím praštil. Snažil se podnikat v obci Detva na Slovensku, před pár lety ale živnost ukončil. Dělal barmana v Jílovém u Prahy, hraje amatérskou volejbalovou ligu. Tvrdí o sobě, že je alkoholik.

Reklama

Další články

Načítám