Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Nečekaná smrt jednoho z posledních žijících velkých textařů Zdeňka Rytíře (†69), který zemřel v noci na středu na infarkt, ačkoliv řadu let trpěl dýchacími potížemi a čekal na transplantaci plic, zasáhla snad všechny osobnosti české populární hudby. Přečtěte si, jak na něj některé s láskou vzpomínají!

Karel Gott (†80) vděčí Rytířovi například za píseň Zvonky štěstí, ale i za další hity. „Zase až takoví kamarádi jsme nebyli, napsal mi ale nádherné texty. V poslední době však moc trpěl. Za to, co vytvořil, si přitom zasloužil krásné vychutnávání nádherného stáří. Bylo to smutné, jak přežíval. Byl v podstatě udržován na životě,“ prozradil Super.cz Gott. Ten se v poslední době s textařem nesetkával.

„Slyšel jsem ale o jeho smutném a velmi dlouhém odchodu, který si nezasloužil. Teď už si snad vychutnává dobrý pocit, co vše na tom světě dobrého udělal,“ podotkl nejslavnější český zpěvák.

S láskou na něj vzpomíná i Eva Pilarová (†80). „To je strašný! Je mi to líto. Vzpomněla jsem si, že mi napsal jeden z mých velkých hitů Rodeo. Pak mi udělal nádhernou věc Jen mě nelituj z repertoáru Davida Bowieho. Strašně mě mrzí, že když jsme k sedmdesátinám vydávali trojalbum, nezískali jsme na tu písničku práva. Na trojdesce mi to moc chybí, protože se mi ta písnička hrozně líbila,“ říká paní Eva. Ta Zdeňka Rytíře léta neviděla.

„Vím ale, že už před několika lety na tom byl strašně špatně. Byl zázrak, že se z toho tehdy dostal,“ uvedla Pilarová.

O smrti kamaráda a kolegy se až od nás dozvěděla Petra Janů (71). „Ježíšmarjá, on zemřel? To je smutný. Je pravda, že vlastně díky péči Helenky prakticky jen přežíval svou smrt. Jak jsem ho znala, miloval život, a tohle moc život nebyl. Kdoví, zda to pro něj nebylo vysvobození,“ uvažuje nahlas Petra. Na Rytíře bude vzpomínat jen v dobrém.

„Budu si ho pamatovat jako srdečného společníka, bezvadného kamaráda. Vzpomínám, jak v mém bytě s mým mužem a Otou Peřinou hrál až do rána mariáš. Také si ho budu pamatovat jako skvělého textaře, který mi napsal skvělé písničky. Bohužel to už poslední dobou padá v našem vlastním lese,“ povzdechla si nakonec.

O smrti slavného textaře informoval veřejnost hudebník Radan Dolejš. „Je mi to moc líto. Kdykoliv jsem narazil v popmusic na něco dobrého, vždycky byl pod tím podepsaný Zdeněk Rytíř. Když jsme si v posledních letech plánovali schůzku, Zdeněk ji pokaždé bohužel musel na poslední chvíli zrušit. Byl opravdu nemocný. Ale od souseda Zdeňka jsem měl zprávy, že byl v pohodě, že se to s babím létem zlepšilo,“ dodal Dolejš, který ještě před pár dny plánoval velkolepou koncertní poctu Zdeňku Rytířovi. A kdo ví, jak to s těmito plány bude po odchodu hlavního aktéra do kumštýřského nebe.

Reklama

Další články

Načítám