Hlavní obsah
Článek

Holčička na fotce patří k našim nejznámějším herečkám. Za svůj život ztvárnila bezpočet divadelních, televizních i filmových rolí. Zářila zejména na prknech Národního divadla. Nedávno oslavila životní jubileum, ale i přes svůj požehnaný věk je pořád neuvěřitelně energická a čiperná. Ač velmi toužila po dítěti, nikdy se ho kvůli těžkému zranění nedočkala. Poznali jste ji?

Luba Skořepová se narodila 21. září 1923 v Náchodě. Její jméno bylo často špatně komoleno na „Ljuba“. Přezdívka Luba přitom vznikla z jejího vlastního jména Libuše. Ač si její rodiče přáli, aby studovala medicínu, Lubu to pořád táhlo k herectví, které se nakonec stalo jejím osudem.

Vystudovala konzervatoř a roku 1945 vstoupila na prkna Národního divadla, kde působí dodnes. Na svém kontě má desítky nádherných, zejména komediálních rolí. Svůj herecký talent uplatnila nejen v divadle, ale i ve filmu, televizi a rozhlasu. Excelovala například ve slavných Sňatcích z rozumu či Chalupářích. Nedávno oslavila jubilejní devadesáté narozeniny a i přes svůj pokročilý věk vypadá naprosto úžasně. Život se s ní ale nemazlil.

Když nastoupila do Národního divadla, vezli je společně s ostatními herci do prvomájového průvodu. „Seděli jsme na korbě náklaďáku, který se vyboural. Všichni jsme spadli na dlažbu. Já jsem byla těhotná, takže jsem potratila. Od té doby jsem už děti mít nemohla,“ svěřila se na oslavě devadesátin s bolestným zážitkem herečka, která kvůli ztrátě miminka přišla i o svého prvního manžela, herce Josefa Pehra.

„S Pepíčkem jsme se domluvili, že bude lepší, aby si našel ženu, která mu tu rodinu dá,“ odtajnila svou třináctou komnatu Skořepová. I na této špatné životní zkušenosti si však věčná optimistka Skořepová našla něco pozitivního „Jsem nakonec ráda, že jsem ty děti neměla, mám takových aktivit, že nevím, jestli bych na ně měla vůbec čas,“ smála se herečka, jež se podruhé vdala za spisovatele a scenáristu Pavla Hanuše.

Oba věděli, že společně mít děti nemohou, přesto se jim však věnovali. Skořepová vzala společně s manželem pod svá křídla svou rozvedenou sestru a její dva malé syny, které brala jako své vlastní děti.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám