Hlavní obsah
Článek

Přišel, zazpíval, rozplakal porotu Talentu i diváky a postoupil do semifinále. Od dětství má Mirek Sýkora (35) přitom vadu řeči, která mu výrazně komplikuje život. "Bylo mi šest měsíců a můj otec o mě neměl naprosto žádný zájem. Jeho rodiče mě viděli, až když mi byly tři roky. Tenkrát se na mě přišli podívat i s mým otcem. Když se loučili, začal jsem brečet, že odcházejí, a dostal jsem silný záchvat pláče. Neměl jsem dostatek kyslíku, zmodral jsem a maminka se mnou třásla, abych nabral do plic aspoň trochu vzduchu. Bohužel tenkrát jsem byl v období, kdy se u dítěte vyvíjí řeč, takže od té doby zadrhávám," vysvětluje Mirek a dodává: "Svou řeč bohužel nemůžu absolutně kontrolovat. Jsou chvíle, kdy mluvím bezchybně, a jsou takové, kdy to prostě nejde."

Svého otce od osudného dne viděl Mirek pouze tolikrát, že by to spočítal na prstech jedné ruky. Už celé roky o něm ví jenom to, že nejspíš žije někde v České republice, bližší zprávy o něm nemá. Přestože osudný den svému otci nikdy nevyčítal, naopak se snažil s ním navázat kontakt, on neměl zájem. "Co se mé řeči týká, navštívil jsem desítky lékařů. Všichni tvrdili, že moje řečová vada je psychického původu a že jednou zmizí," vysvětluje.

To už se dokonce jednou stalo. "Hrál jsem tenkrát na klavír a zažil velký úspěch. Po skončení vystoupení jsem tři měsíce nezadrhával. Pak se mi ale vada vrátila, když jsem nastoupil do školy," líčí.

Vystudoval konzervatoř v Košicích, konkrétně obor operní zpěv, od září studuje Katolickou univerzitu v Ružomberku v oboru učitelství hudebního umění a zpěv. "Můj sen je stát na největších jevištích světa a zpívat lidem pro radost," říká.

Ke zpěvu ho přivedla matka, on chtěl být spíš klavírista. A když zpěvák, tak jen blues-rockové hudby. "Až když mě nepřijali na klavír, pochopil jsem, že mám talent na zpěv, a začal se mu věnovat," vypráví.

Zpěv pro něj funguje jako nejlepší lék na řečovou vadu, kterou trpí. "Je možné, že když jednou dosáhnu nějakého velkého úspěchu, vada úplně zmizí," doufá. A k úspěchu má Mirek nakročeno parádně. V Mahenově divadle se po jeho vystoupení nejen tleskalo, ale také plakalo! A to hodně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám