Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Dnes je to přesně rok, kdy do hereckého nebe odešel ve věku nedožitých osmdesáti let jeden z nejoblíbenějších představitelů charakterních chlapáků Radek Brzobohatý (†79).

Vy si s námi nyní můžete připomenout jednu z nejzápornějších rolí tohoto skvělého herce v neprávem zapomenutém televizním filmu Kat nepočká (1971).

V televizní adaptaci románu Norberta Frýda, který se volně inspiroval tragickým osudem nacisty popravené herečky Anny Letenské, zářil Brzobohatý v roli slizkého gestapáka vedle své tehdejší životní partnerky Jiřiny Bohdalové (92). Po filmech Ucho (1970) a Pěnička a Paraplíčko (1970) to bylo na dlouhá léta jejich poslední herecké partnerství.

Děj se odehrává v roce 1944. Jiřina Bohdalová si zahrála populární filmovou herečku, která je zatčena za to, že poskytla nocleh člověku z odboje a je při natáčení bedlivě sledována gestapem. Nejvypjatější scéna mezi gestapákem Planetou a slavnou filmovou divou, které je nad slunce jasné, že její poslední film nespatří světlo světa a ona neujde popravišti, skončí několika fackami.

Slavnou fackovací scénu si Brzobohatý a Bohdalová odbyli už v legendárním Kachyňově trezorovém snímku Ucho (1970). „Jiřina byla jediná z hereček, která vydržela mou facku,“ vzpomínal s obdivem na herecké partnerství s Bohdalovou kdysi Brzobohatý.

Reklama

Další články

Načítám