Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Léčitel a šaman Jan Saavedra (57), který se před pár dny společně s Josefem Rychtářem (65) vydal navštívit zpěvačku Ivetu Bartošovu (†48) do Bohnic, kam byla převezena po akutní operaci prasklého vředu a slepého střeva, se rozhodl poprvé otevřeně promluvit.

Nejenže prozradil své plány, které se zpěvačkou má, ale vyjádřil se i k názoru MUDr. Karla Nešpora, který před pár dny o léčitelích v obecné rovině zapochyboval. „Nikdy jsem netvrdil, že chci Ivetu léčit pouze já sám. Názor pana docenta, kterého si velmi vážím jako odborníka, respektuji a ztotožňuji se s ním. Každý nemocný člověk, tedy i Iveta Bartošová, se musí léčit u lékařů. My ostatní, kteří se kolem ní pohybujeme, můžeme jen pomoci docílit toho, aby se léčila dobrovolně. I já u svých pacientů vyžaduji, aby chodili k lékaři. Já jsem ten, kdo je může zbavit strachu z nemoci či nepříjemných stavů, které léčení mohou leckdy doprovázet. Nabízím jen to, na co moderní medicína nemá čas,“ svěřil Super.cz Saavedra a vzápětí prozradil, že se o zpěvačku staral už v minulosti. A nikoli neúspěšně.

„Ivetu znám od roku 2004 a vždy jsem byl v anonymitě. Na veřejnost jsem vystoupil v podstatě proto, abych se k ní dostal a přesvědčil ji, aby se šla znovu léčit. Jednou už se mi to povedlo. V té době se o ni starala Golda Dvořáková, její tehdejší partner Roman Hanke a další přátelé. Společně jsme ji přesvědčili, aby nastoupila do Kroměříže. Poté minimálně rok a půl abstinovala. Po čase se vdala, předal jsem ji manželovi (Jiřímu Pomeje, pozn. red.) a on to neuhlídal,“ vzpomíná Saavedra.

O tom, co bude mít on sám na starosti, až se dá Iveta zdravotně dohromady, má známý šaman naprosto jasno. „Mým úkolem bude Ivetě stanovit pravidelný denní režim, který bude zahrnovat pracovní náplň, jídelníček a volnočasové aktivity. Mohu jí pochopitelně předepsat bylinky na pročištění organismu, ale zásadní bude psychická podpora. Je velmi důležité, aby se jí zvedlo sebevědomí. Nejdříve se musí postavit na nohy jako persona a my pak ve spolupráci s psychologem či psychiatrem můžeme léčit duši,“ říká odhodlaně šaman, který si myslí, že zpěvačka nad svou závislostí zvítězí.

„Věřím, že se Iveta opět odrazí ode dna. Dokázala to již mnohokrát. Nepochybuji o tom, že chce bojovat,“ dodal závěrem Saavedra, který doufá, že se zpěvačku podaří co nejdříve hospitalizovat v důstojnějším prostředí.

Reklama

Další články

Načítám