Hlavní obsah
Článek

Osobní angažování léčitele Jana Saavedry do léčby Ivety Bartošové (†48), která by podle něj měla opustit Bohnice a svěřit se do jeho rukou, není dle názoru jedné z největších psychiatrických kapacit na závislosti MUDr. Karla Nešpora příliš šťastné. Saavedra prý v pondělí v Bohnicích hustil do bývalé zpěvačky svůj léčebný plán a chce ji dostat z tamní samotky, kde je držena kvůli posledním zbytkům vlastní důstojnosti. Jenže prý by jí mohl i ublížit!

Nešpor sice o případu Bartošové nemluví konkrétně, ale i v obecné rovině lze vytušit, že by jako její ošetřující lékař podobný postup neschválil. „Někteří naši přátelé abstinenti se cestou léčitelů vydali, ale nevím o nikom, kdo by byl v tomto směru úspěšný. Takové zkušenosti máme zvlášť u rusky hovořících léčitelů. Změna způsobu života, ke které dochází u střízlivého člověka, je tak zásadní, že si nedokáži představit, jaký mistrovský tah nějakého supergeniálního léčitele by tuhle věc vyřešil. Možná by to dokázal Ježíš, kdyby se pacienta dotknul,“ říká s nadhledem uznávaný bojovník proti alkoholismu. Ani ten však muže s kyvadélky, netopýřími lektvary a magickými schopnostmi úplně nezavrhuje.

„Tomu, kdo je závislý, bych nedoporučoval spoléhat se na nějakého léčitele jako na jediný způsob léčby. Pokud by to chtěl někdo používat jako doplněk standardní léčby, asi se tím nic až tak moc nezkazí. Sugesce nebo třeba nějaká energie patrně může vyřešit nějaký akutní problém. Rozhodně bych to však nepovažoval za vedoucí léčebnou metodu u vleklých potíží se závislostmi,“ upozorňuje.

A i když se Josef Rychtář snaží diktovat doktorům, jak se mají k jeho Džambulce chovat, jeho přání není pro ošetřující doktory moc relevantní.

„My rodinným příslušníkům dokonce bez souhlasu pacienta nesmíme ani podávat informace, natožpak abychom poslouchali jejich pokyny. To absolutně nepřichází v úvahu,“ říká odborník na lidskou duši. Kdyby po něm někdo z příbuzných chtěl, aby se léčitel zahrnul do léčby, a pacient s tím souhlasil, přesto to neodmítne. „Byl bych ale rád, kdyby se to řešilo v rámci standardních návštěvních hodin,“ dodal MUDr. Karel Nešpor.

Podobný názor měl asi i Ivetin lékař, neboť Saavedru podle našich informací k Bartošové vůbec nepustil. Rychtář, který jej doprovázel, naštvaně i se samozvaným šamanem urychleně opustil léčebnu. Předpokládaný odchod umělkyně z psychiatrie se tak nekoná.

Reklama

Další články

Načítám