Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Zpěvačka Iveta Bartošová (†48) by sice i v nemocnici, kde skončila v neděli poté, co se usmířila s exhospodyní Goldou a záhy jí praskl vřed, asi ráda požívala svůj oblíbený alkohol, ale má smůlu! Nikdo z personálu ženě, která má stále ležet na jednotce intenzivní péče, žádného cucíka nenaleje. Džambulka se tak musí spokojit s léky, které její absťák utlumí.

„Podávat alkohol člověku, který má odvykací stav, to už je zastaralé. Existují léky, které fungují efektivněji. Ty léky jsou návykové. Bližší informace říkat nebudu. Nemám zájem, aby si je vaši čtenáři pořídili a míchali je s alkoholem. To mě ani nenapadne,“ sdělil Super.cz přední český odborník na závislosti MUDr. Karel Nešpor, který již dříve upozornil na to, že šance na zbavení svéprávnosti je u Ivety Bartošové naprosto mizivá.

„Tyto medikamenty mají zkříženou toleranci. To znamená, že dokáží zlikvidovat odvykací stav po alkoholu, aniž by organismus zatížily, tak jako alkohol,“ vysvětluje Nešpor. Většina nemocničních zařízení má podle něj přístup k odborníkům, kteří mohou s problémem závislých pacientů poradit a nasadit rychle účinné léky.

Také se ale může stát, že se Ivetě přesto po nějakém tom panáčku zasteskne a z nemocnice uteče. „To ona dělá, protože jí tam nedávají napít,“ souhlasí expřítel bývalé slavné zpěvačky Zdeněk Macura, který nám nedávno popsal, že Iveta si klidně strhne i kapačku a uteče ze špitálu. Kdyby se k tomu Iveta rozhodla, nikdo jí v tom nezabrání. I kdyby byla na pokraji smrti.

„Nejsem oprávněna poskytovat informace o této pacientce, ale obecně řečeno se může stát, že jakýkoliv pacient, byť by byl v ohrožení života, může podepsat revers a my mu v tom nemůžeme bránit. Pacient musí i s léčbou souhlasit, takže ji může také odmítnout. Lékař má právo propuštění nedoporučit, ale nelze takového pacienta donutit, aby v nemocnici zůstal a dál se léčil,“ uvedla k tomu pro Super.cz Martina Štanclová, mluvčí Thomayerovy nemocnice v pražské Krči, kde Bartošová leží.

Reklama

Další články

Načítám